Kuršių marių ir Klaipėdos uosto akvatorijos vandenyje sumažėjo ištirpusio deguonies koncentracija

Kuršių marių ir Klaipėdos uosto akvatorijos vandenyje sumažėjo ištirpusio deguonies koncentracija
AA

Aplinkos apsaugos agentūros Hidrologinių tyrimų skyriaus atlikti hidrologiniai stebėjimai Kuršių mariose ir Klaipėdos uoste rodo, kad pakilus vandens temperatūrai ištirpusio deguonies koncentracija Kuršių marių ir Klaipėdos uosto akvatorijos vandenyje sumažėjo.

Gegužės 19–20 dienomis atliktų matavimų duomenys rodo, kad deguonies koncentracija pasiekė vandens telkiniuose gyvenančioms žuvims, pavojingai mažą ribą Stebėjimų metu minimali deguonies koncentracija siekė 7,1 mg/l Juodkrantės stotyje ir 5,9 mg/l Klaipėdos uosto stotyje. Pasak Hidrologinių tyrimų skyriaus vyriausiojo specialisto Donato Bagočiaus, jei deguonies koncentracija svyruoja tarp 6,5 iki 9,5 miligramo litre sunku išgyventi mažoms žuvims, deguonies koncentracijai svyruojant nuo 4 iki 6,5 miligramo litre pavojus neišgyventi kyla daugumai žuvų.

deguonies koncentracija

„Žuvims bei kitiems vandens gyvūnams deguonis reikalingas jų gyvybinių funkcijų palaikymui. Jei deguonies koncentracija vandens telkiniuose sumažėja iki kritinio lygio, vandens gyvūnai ima dusti. Vandens telkiniuose esant per dideliam gyvūnų, bakterijų ir augalų prieaugiui, deguonis esantis vandens telkinyje yra išnaudojamas greičiau nei įprasta“, – pasakoja D.Bagočius. 

Pastarąsias dienas Lietuvoje vyravo karšti orai, dėl to sparčiai šilo ir Kuršių marių vanduo. Ties Juodkrante vandens temperatūra pakilo iki 20,4˚C, Klaipėdos sąsiauryje – iki 18,8˚C. Dėl tokių hidrometeorologinių sąlygų mažėja deguonies tirpumas vandenyje. Pasak D. Bagočiaus,  kylant vandens telkinio temperatūrai, susidaro palankios sąlygos fitoplanktono (vienaląsčiams dumbliams) dauginimuisi, o šis procesas taip pat prisideda prie deguonies mažėjimo. Specialistas pabrėžia, kad  ištirpusio deguonies sumažėjimas Kuršių mariose įšilus orams, yra kasmet vykstantis reiškinys.

Reklama Ikona, uždaryti