Vyriausybė karantino nebepratęsė

Vyriausybė karantino nebepratęsė
AA

Šį pirmadienį, birželio 28 dieną, ministrų kabinetas apsisprendė karantino nebepratęsti ir šalyje palikti galioti tik ekstremaliąją situaciją ir dalį COVID-19 pandemijos valdymo priemonių.

LR Vyriausybė I Šimonytė pasitarimas

Sprendimas dėl ekstremalios situacijos šalyje palikimo priimtas dėl išliekančios koronaviruso (COVID-19) plitimo grėsmės, atsižvelgiant į Lietuvoje pradėjusią plisti koronaviruso atmainą „Delta“ (iki šiol nustatyti 6 šios mutacijos atvejai, 4 tiriami, tikėtina, taip pat gali būti priskirtini šiai mutacijai), kartu nėra atmestina ir atsinaujinančios sergamumo liga bangos pasireiškimo galimybė. Be to, šalyje kyla iššūkių užtikrinti, kad vakcinacijos tempai nesulėtėtų ir būtų paskiepyta kuo didesnė visuomenės dalis. 

„Pereiname iš karantino į kitą statusą. Iš vienos pusės turime gerėjančią epidemiologinę situaciją, bet vis dėlto korona viruso plitimo grėsmė išlieka didelė. Karantino statuso pasikeitimą reikia žiūrėti, kaip į laikiną pasikeitimo žingsnį“, - teigė Sveikatos apsaugos ministras - Arūnas Dulkys.
 

Posėdžio metu taip pat buvo pritarta pereiti iš šiuo metu paskelbto trečio (visiškos parengties) civilinės saugos sistemos parengties lygio į antrą (sustiprintą) lygį. Didžioji dalis priemonių ir nuostatų yra tiesiog perkeliama į šį sustiprintą lygį. Pasak Sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio, esminis dalykas yra tai, kad kaukių dėvėjimas lieka būtinas, ten, kur vyksta kontaktas. Uždarose erdvėse kaukių dėvėjimas liks tik rekomendacija.
 

Karantinas neteks galios nuo liepos 1 dienos 00.00 val.

 

Keliavimas

Visiems kertantiems Lietuvos valstybės sieną išlieka būtinybė pateikti imunizavimą nuo COVID-19 ligos patvirtinančius dokumentus. Prieš asmeniui grįžtant ar atvykstant į Lietuvos Respubliką ne anksčiau nei 72 valandų laikotarpiu (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) turėti atliktą SARS-CoV-2 PGR tyrimą arba ne anksčiau nei 48 valandų laikotarpiu (skaičiuojant nuo ėminio paėmimo momento) turėti atliktą antigeno testą COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) nustatyti (toliau – COVID-19 tyrimas) ir gautą neigiamą COVID-19 tyrimo atsakymą (serologinių antikūnų tyrimų atsakymas nepripažįstamas).

 

Renginiai

Galimybių pasas bus ir toliau naudojamas dideliuose renginiuose, kuriuose žiūrovai ir
(ar) dalyviai renginį stebi ne tik iš sėdimų vietų (festivaliuose, masiniuose susibūrimuose, koncertuose, kt., nes epidemiologinė grėsmė šiuose renginiuose išlieka didelė), taip pat teikiant švietimo ir asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Bilietai ir toliau turės būti platinami elektroniniu būdu, dalyviai registruojami prieš renginį.

Be galimybių paso renginiai galėtų vykti tik žiūrovams sėdint, viduje užpildant ne daugiau 75 proc. sėdimų vietų. Atvirose erdvėse dalyvių skaičius neribojamas.

 

Neformalus švietimas

Vykdant neformalųjį vaikų švietimą, užsiėmimuose uždarose erdvėse galėtų dalyvauti ne daugiau 30-ies vaikų – tai galiotų ir vaikų stovyklų grupėms, nebent visi vaikai ir darbuotojai yra persirgę ar pasiskiepiję.

 

Pasak A. Dulkio, šiuo rėžimu prisitaikoma prie padarytos pažangos, tačiau didžioji dauguma iki šiol galiojusių ribojimų yra tiesiog perkeliami ir naujovių daug nėra.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė visus žmones ragino neatsipalaiduoti, atsakingai elgtis ir aktyviai vakcinuotis.

Pasak premjerės I Šimonytės, prie karantino grįžtume, jei įtampa sveikatos sistemai būtų vėl jaučiama."Galimos situacijos, kai karantino reikės kažkur lokaliai kai kuriuose teritorijose, ne visos valstybės mąstu", - teigė premjerė.

 

 

 

Reklama Ikona, uždaryti