V. Zelenskis: Ukraina „sulaužė“ Rusijos puolimo planą

V. Zelenskis: Ukraina „sulaužė“ Rusijos puolimo planą
AA

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pareiškė, kad jo šalies pajėgos atrėmė Kremliaus pastangas užimti Kijevą ir nuversti provakarietišką vyriausybę, taip pat paragino Rusijos žmones spausti savo lyderį Vladimirą Putiną sustabdyti invaziją.

„Mes sulaužėme jų užmojus. Jie neįgijo jokio pranašumo prieš mus“, – 44 metų lyderis sakė naujame vaizdo kreipimesi ir pabrėžė, kad Ukrainos kariuomenė kontroliuoja sostinę Kijevą ir kitus pagrindinius miestus aplink jį.

V. Zelenskis padėkojo prieš karą pasisakiusiems Rusijos žmonėms ir prašė jų toliau spausti Kremlių.

„Tiesiog sustabdykite tuos, kurie meluoja jums, meluoja mums, meluoja visam pasauliui“, – ragino jis.

Kreipdamasis į Vokietiją ir Vengriją V. Zelenskis ragino paremti planus atriboti Rusiją nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.

„ES šalyse yra jau beveik visiška parama [siūlymui] atjungti Rusiją nuo SWIFT. Tikiuosi, kad Vokietija ir Vengrija turės drąsos palaikyti šį sprendimą“, – sakė Ukrainos vadovas.

„Antikarinė koalicija veikia“, – pabrėžė jis.

V. Zelenskis taip pat sakė, kad esminiu Europos palaikymo Ukrainai ženklu galėtų tapti narystės Europos Sąjungoje suteikimas.

„Kalbu kuo atviriausiai: Ukrainos žmonės jau nusipelnė ir turi teisę gauti Europos Sąjungos narystę. Tai bus kertinis mūsų šalies palaikymo liudijimas, – sakė V. Zelenskis. – Atėjo lemiamas momentas kartą ir visiems laikams užbaigti daug metų trukusią strateginę diskusiją ir priimti sprendimą dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje.“

Ukrainos lyderis sakė šį klausimą aptaręs su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu), Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu).

 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.