Pasaulio virtuvės šefas karjerą nukreipė į gimtąją Klaipėdą: jaučiu pareigą suteikti kitiems galimybę atrasti neragautų skonių

Pasaulio virtuvės šefas karjerą nukreipė į gimtąją Klaipėdą: jaučiu pareigą suteikti kitiems galimybę atrasti neragautų skonių
AA

Po septyniolikos keliavimo metų, aplankęs šešiasdešimt pasaulio šalių ir jų garsių šefų virtuvių, klaipėdietis Dainius Špakauskas neseniai savo gyvenimą perkėlė į uostamiestį.

Dainius Spakauskas Gurmanai Klaipėda

Pasak Dainiaus, įspūdingiausias jo karjeros pasiekimas buvo dirbti modernios gastronomijos krikštatėviui, vienam garsiausių pasaulio šefų - Marco Pierre White, kurio restoranas turėjo net tris Michelin žvaigždes.

Taip pat klaipėdietis dirbo šefu Four Season viešbutyje Katare, Intercontinental Davos, Nikki beach Mallorca, kuris vertinamas kaip vienas įspūdingiausių paplūdimio klubų pasaulyje ir tai tik keletas vietų, kur buvo galima sutikti Dainių.

„Esu grynakraujis klaipėdietis, užaugęs 2 km nuo Baltijos jūros pakrantės.

Nors apkeliavau pasaulį ir pasisėmiau neįkainojamos patirties iš pasaulinio lygio šefų, visada žinojau, kad grįšiu į gimtąjį miestą. Užuot rūpinęsis užsienio gurmanų patiekalais, noriu suteikti klaipėdiečiams ir miesto svečiams galimybę atrasti tai, kas dar neragauta.

Pasaulis kupinas nuostabių skonių, kurie iki mūsų krašto neatkeliauja. Dažnai tam kliūtimi tampa arba specializuotų virtuvės meistrų trūkumas, arba restoranai įstrigę su vieno regiono ar šalies virtuve.

Mano sugebėjimai ir talentas maisto gaminime – be galo įvairiapusiški. To pasekoje, galiu nukelti žmones tarkim į tolimąją Aziją ar prie Šveicarijos Alpių ir visa tai vienoje lėkštėje, unikaliame gurmaniškame rinkinyje“, - savo grįžimo motyvą atskleidė Dainius.

Dainius Spakauskas Gurmanai Klaipėda

Unikalaus ‘tapas’ stiliaus dėka, pasaulio skonius Dainius padaro prieinamus kiekvienam.

Dainius Spakauskas Gurmanai Klaipėda restoranas

Pabaigęs Klaipėdos „Žemynos gimnaziją“, vėliau „Paslaugų ir verslo mokykloje” kompiuterio telefakso specialybės mokęsis vaikinas, devyniolikos metų išvyko į užsienį.

„Tuo metu, tai buvo geriausias sprendimas norint tobulėti ir realizuoti save gyvenime, pildyti savo svajones. Aš tiesiog degiau noru keliauti, pamatyti ir patirti viską kas tik įmanoma, norėjau žinių, laisvės pojūčio ir atrasti save.

Šefo amato niekada nesimokiau, tiesiog viskas atėjo savaime iš didelio noro, atkaklumo, užsispyrimo, meilės maistui ir labai daug pastangų“, - atviravo Dainius.

Ilgametėje šefo karjeroje Dainiui pasitaikė ir neužmirštamų momentų.

„Pamenu, kai teko gaminti vištienos karį Tailando džiunglėse, vietinių kaimelyje. Visas procesas vyko be elektros, ant laužo ir prie žvakių šviesos. Taip pat teko su vietiniais Vietname gaminti sriubas pho, karį Indijoje, kepiau žuvį Laose prie ežero, kengūros burgerius Australijoje, ragavau skaniausius dim sum Hong Konge . Bao buns mano manymu geriausios Taivane, - šypsosi šefas. - Paskutinius 5 metus praleidau Šveicarijos Alpėse“.

Dainius nori, kad klaipėdiečiai turėtų savo mieste galimybę paragauti kažką įdomaus ir nepatirto.

Siekis pasidalinti savo kulinariniais atradimais Dainių privedė prie idėjos Klaipėdoje sukurti „Gurmaniško maisto ekspertus“. Po sėkmingo starto tiekiant maistą išsinešimui, šią vasarą duris žada atverti ir restoranas „Gurmanai“, adresu Šimkaus gatvė 14.  Dėl susidariusios pandemijos situacijos šalyje, atidarymo data dar neskelbiama, bet drauge su verslo partneriu Dainius pažada Klaipėdai dar daugiau modernaus, bet autentiško skonio.

Dainius spakauskas gurmanai Klaipeda

Įkvepiančios istorijos herojus ragina visus turinčius svajonių būti drąsiems, ryžtingai įgyvendinti savo siekius bei nebijoti naujų patirčių.

„Nesvarbu ką kiti apie jus galvos, būkite visada ryžtingi ir pasikliaukite savo nuojauta. Net per atostogas būdamas Azijoje ar lotynų Amerikoje ar kur kitur, sugebėdavau pasidarbuoti vietiniame restoranėlyje, tiesiog pasidalinti savo žiniomis ir pasisemti naujų su vietiniais“, - pasakojo Dainius.

Pabaigai šefas pasidalino keliomis virtuvės gudrybėmis.

Blanširuojant žaliasparnes daržoves įberkite šiek tiek sodos - tada žalia spalva išliks ryški.

Norint be vargo nulupti lengvai virtą putpelės kiaušinį - užpilkite jį acto ir vandens mišiniu, palaikykite dvidešimt minučių ir lukštas nusilups be vargo.