Vyriausybė pritarė nepaprastosios padėties įvedimui

Vyriausybė pritarė nepaprastosios padėties įvedimui
AA

Reaguodama į sudėtingą padėtį Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlymui įvesti nepaprastąją padėtį nuo lapkričio 10 d.

Atsižvelgiant į Baltarusijos režimo vykdomus nusikalstamus veiksmus ir hibridines atakas Lenkijoje bei kylančias grėsmes visuomenės rimčiai, nepaprastąją padėtį ketinama įvesti visame pasienio ruože prie Lietuvos Respublikos valstybės sienos su Baltarusijos Respublika ir 5 kilometrų nuo jo, taip pat paskirtose užsieniečių apgyvendinimo vietose: Kybartuose, Medininkuose, Naujininkuose, Rukloje ir Pabradėje bei 200 m aplink šiuos pastatus. Nepaprastąją padėtį planuojama įvesti mėnesiui.

„Matome Baltarusijos režimo organizuojamus įvykius prie Lenkijos sienos, suvokiame analogiškos grėsmės realumą ir Lietuvai. Taip pat brėžiame tiesioginę paralelę ir tarp įvykių pasienyje bei neramumų neteisėtų migrantų apgyvendinimo vietose Lietuvoje. Šis grėsmių kompleksas kelia pavojų konstitucinei santvarkai, visuomenės rimčiai ir nacionaliniam saugumui. Darome viską, kad mūsų siena būtų apginta ir apsaugota, negalime leisti pažeisti Lietuvos vientisumo“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje yra aukščiausia parengtis – mobilizuoti pareigūnai, perdislokuojama kariuomenė. Lietuvos institucijos glaudžiai bendradarbiauja su Lenkijos sienos apsaugos tarnyba, Europos policijos biuru (Europolu), Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“. Šiuo metu Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nutiesti daugiau nei 73 km koncertinos.

Europos Sąjungos (ES) institucijos ir aukščiausi vadovai pripažino Baltarusijos režimo veiksmus kaip vykdomą hibridinę ataką prieš visą ES. Lietuvos iniciatyvą dėl ES migracijos politikos pokyčių palaiko 14 ES valstybių narių.

Nepaprastosios padėties įvedimas leis iš esmės uždaryti valstybės sieną, į nepaprastosios padėties teritorijas galima bus patekti tik su leidimais, apribojamos ryšio priemonės ir galimybė burtis migrantų apgyvendinimo vietose, bus ribojamas užsieniečių atvykimas. Be to, šis sprendimas leis operatyviau pasitelkti kariuomenę.

Nepaprastosios padėties įvedimui turi pritarti Seimas.

Reklama Ikona, uždaryti