Seimas svarstys siūlymą įvesti laikiną nulinį PVM šildymui

Seimas svarstys siūlymą įvesti laikiną nulinį PVM šildymui
AA

Seimas pradėjo svarstyti Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės pristatytus Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma centralizuotai teikiamai šilumos energijai laikinai sumažinti lengvatinį PVM tarifą iki 0 proc., kompensuojant tiekėjams skirtumą iš valstybės biudžeto.

Pasak premjerės, Vyriausybė pasiūlė šiam šildymo sezonui iš esmės nunulinti pridėtinės vertės mokestį centralizuotam šildymui ir tokiu būdu sumažti šio šildymo sezono sąskaitas.

„Tai yra trumpalaikis sprendimas, nes būsimam šildymo sezonui, manau, atsižvelgiant į tai, kokios bus dujų, šildymo ir elektros kainų tendencijos, reikės turbūt kitų, labiau horizontalių ir galbūt net ir korektiškesnių nei šitas sprendimų“, − sakė Vyriausybės vadovė.

Anot I. Šimonytės, panašus analogas buvo taikomas Lietuvoje iki 2008 metų, kai nebuvo galimybės pagal direktyvą taikyti lengvatinį PVM tarifą. „Tuomet jis buvo taikomas tokiu tarsi užskaitos būdu, t. y., mokestis būdavo priskaičiuojamas. Tai buvo fiksuojama kaip valstybės įsipareigojimas paslaugos teikėjui ir tokiu būdu veikė kaip mokesčio lengvata. Vyriausybė siūlo tai pritaikyti ir dabar iki šio šildymo sezono pabaigos“, − kalbėjo premjerė.

Pagal siūlomas pataisas, naujasis tarifas būtų taikomas atgaline tvarka – nuo 2022 m. sausio 1 d. ir galiotų šiam šildymo sezonui – iki balandžio 30 d. Tokiu būdu siekiama iš dalies sumažinti Lietuvos gyventojams tenkančią finansinę naštą dėl išaugusių sąskaitų už šildymą ir karštą vandenį.

Skaičiuojama, kad valstybės biudžetas dėl PVM, apskaičiuoto už šilumos energiją ir karštą vandenį, dengimo netektų apie 23,3 mln. eurų.

Šiuo metu centralizuotai teikiamai šilumos energijai galioja lengvatinis 9 proc. PVM tarifas.

Po pristatymo už šio įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIVP-1314) balsavo 111 Seimo narių, prieš – 1, susilaikė 2 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Biudžeto ir finansų komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti kovo 14 d.