Norinčiųjų statyti sodo namus laukia pokyčiai

Norinčiųjų statyti sodo namus laukia pokyčiai
AA

Nuo lapkričio 1-osios norinčiųjų statyti sodo namus laukia pokyčiai. Be projekto ir statybos leidimo bus galima statyti ir registruoti tik iki 50 kv. metrų sodo namus. Norint statyti didesnius, bus reikalingi atitinkami dokumentai.

 

Pasikeitimai laukia, nes nuo lapkričio 1 d. įsigalioja aplinkos ministro įsakymas dėl Statybos techninio reglamento STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ pakeitimo. Jame nurodoma nauja pastatų klasifikacijos tvarka.

Sodo namų didžiausias leistinas bendras plotas bus iki 50 kv. metrų ir didžiausias leistinas aukštis iki 5 metrų.

Pradėjusieji statyti sodo namą iki 2024 m. lapkričio 1 d. gali jį užbaigti statyti pagal šiuo metų galiojantį reglamentavimą, kai didžiausias leistinas plotas yra iki 80 kv. metrų, didžiausias leistinas aukštis – iki 8,5 metrų.

 

Kaip nurodo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, nesudėtingojo statinio statybos pradžią gali patvirtinti Statybos įstatymo 39 straipsnio 2 dalyje numatyta pažyma: „Nebaigtas statyti ar rekonstruoti nesudėtingasis statinys (išskyrus atvejį, kai jis rekonstruojamas į ypatingąjį ar neypatingąjį statinį) ir daiktinės teisės į jį statytojo (užsakovo) pageidavimu gali būti įregistruojami Nekilnojamojo turto registre Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“ užpildytos pažymos apie nebaigto statyti nesudėtingojo statinio statybą pagrindu Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto kadastro įstatymo ir Lietuvos Respublikos nekilnojamojo turto registro įstatymo nustatyta tvarka“. Taip pat tai galėtų būti kadastro bylos, sudarytos nebaigtai statybai, antstolio konstatuotos faktinės aplinkybės ir kiti statybos pradžią įrodantys bei patvirtinantys dokumentai.

Statybos techninius reglamentus galima rasti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos interneto svetainėje ČIA, o teisės aktus – Teisės aktų registre

Reklama Ikona, uždaryti