A. Bilotaitė: Lietuva stiprina tranzito į Kaliningradą apsaugą

A. Bilotaitė: Lietuva stiprina tranzito į Kaliningradą apsaugą
AA

Trečiadienį, lankydamasi Kenos pasienio punkte, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad Lietuva stiprina tranzito į Kaliningradą apsaugą.

Šiuo atveju kalbama apie traukinių saugumą, kurį būtų galima užtikrinti pasitelkiant sraigtasparnius, kurie lydėtų traukinius.




 

Pasak ministrės, tokios atsargumo priemonės pareikalautų papildomo finansavimo - 24 mln. eurų, todėl reikalingų lėšų būtų prašoma į Europos Komisijos. Už šias lėšas Lietuva pirktų papildomus sraigtasparnius ir reikalingas priemones saugumui užtikrinti.

„Jeigu kalbame apie patį algoritmą, tai pirmiausia įvažiavus į Lietuvos Respubliką yra uždedama ant traukinio speciali įranga, kuri leidžia stebėti traukinio sustojimus, kažkokius netipinius dalykus ir šiuo metu įjungtas policijos pastiprinimas – reagavimas. Tai reiškia, kad policija per maksimaliai greitą laiką sureaguoja ir atvyksta“, – pasakojo ministrė.


 

 

„Taip pat esant tam tikrai situacijai yra keliamas sraigtasparnis, kuris atskrenda ir sureaguoja. Šiandien taip pat aptarėme galimybę, kad galėtų daugiau sraigtasparnių lydėti patį traukinį – tai vyksta, bet sutarėme su institucijų vadovais, kad verta pastiprinti šį dalyką. Sraigtasparniai pakiltų ir lydėtų traukinį viso tranzito metu“, – sakė A. Bilotaitė.

Tiesa, ministrė pažymėjo, kad straigtasparnių palyda būtų naudojama ne visiems traukiniams, o atrinkus rizikingiausius krovinius.

Kaip teigia A. Bilotaitė, prieš įvažiuojant traukiniui, Lietuvos kariuomenė įvertina, ar traukinyje nėra kariškių ar jis neturi karinių dalykų. Tik tada traukinys yra įleidžiamas į Lietuvos teritoriją.

„Institucijos yra pasiruošusios bendradarbiauti tarpusavyje, patys pajėgumai yra padidinti, galvojame apie papildomas technines priemones: kaip jau sakiau, sraigtasparniai, turime ir apie 150 kamerų. Galvojame apie galbūt viso ruožo padengimą kameromis“, – pasakojo ministrė.