Pirmą solidų jubiliejų solistas Almas Švilpa dovanoja Klaipėdai

Pirmą solidų jubiliejų solistas Almas Švilpa dovanoja Klaipėdai
AA

Lapkričio 25-ąją Klaipėdos Žvejų rūmuose į savo jubiliejinį vakarą „Dedikacija Klaipėdai“ pakvies garsiausiose Europos scenose dainuojantis bosas-baritonas Almas Švilpa.  

Savo pirmąjį solidų jubiliejų A.Švilpa pasitinka supamas artimų bičiulių, mokytojų ir scenos partnerių. Koncerte dalyvauja ne vien Lietuvoje žinomi šalies solistai: A. Švilpos buvęs dėstytojas, bosas, profesorius Vladimiras Prudnikovas, sopranai Kamilė Balabonaitė-Bonté ir Rita Petrauskaitė, mecosopranas Ieva Prudnikovaitė, tenoras Kristian Benedikt, baritonai Laimonas Pautienius ir Mindaugas Rojus. 

A. Švilpos kvietimu šiame koncerte solistams ir Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoniniam orkestrui diriguoti atvyksta Stefanas Soltészas – jo pavardė puikuojasi geriausių pasaulio dirigentų dešimtuke. „Maestro Soltészui esu dėkingas už savo sėkmingai susiklosčiusią karjerą: kai man buvo 25-eri, jis mane išgirdo ir pakvietė dainuoti į Aalto muzikinį teatrą Esene, kur jis tuomet ėjo vyriausiojo muzikos vadovo, operos intendanto pareigas. Man nusišypsojo laimė su šiuo profesionalu dirbti kartu net septyniolika metų. Jam vadovaujant Aalto muzikinis teatras keturis kartus išrinktas geriausiu visoje vokiškai kalbančioje Europoje,“ pasakoja jubiliatas. Kartu su S. Soltészu į Klaipėdą atvyksta ir koncerte taip pat pasirodys jo žmona, tarptautinį pripažinimą pelnęs mecosopranas Michaela Selinger. 

Jubiliejaus svečiais tapę žinomi kolegos publikai dovanos žinomiausias ir populiariausias operų arijas. Skambės ir retai atliekamų kūrinių, gims netikėčiausi duetai. „Gros Muzikinio teatro orkestras! O Muzikinio teatro orkestras ypatingas: ir tai ne pagyrimas, o – faktas. Dvi paskutines vasaras dainavau Muzikinio teatro pastatytoje R.Wagnerio operoje „Skrajojantis olandas“, tad ne iš nuogirdų, o iš patirties galiu užtikrinti, kad tai labai aukšto lygio orkestras. Groti „Skrajojančio olando“ muziką gali  tik geriausieji. Mano jubiliejaus koncerte skambės išskirtinai stiprūs kūriniai, o rečitalis bus ilgas, su daugybe išskirtinių kūrinių. Norisi palikti paslapties, tačiau koncertui atrenkami geriausi klasikinės muzikos perlai. Išduosiu, kad publika mėgausis mano atliekamu Modest Mussorgsky „Mirties dainos ir šokiai“ su orkestru. Neteko girdėti, kad Lietuvoje būtų atlikęs šį kūrinį pritariant orkestrui. Skambės G.Verdi, Ch.Gounod ir daug kitos gražios muzikos“,- pasakojo susitikimo su publika nekantriai laukiantis A.Švilpa. 

Džiugu,  kad Almo Švilpos neišlepino tarptautinė šlovė:  bosas-baritonas – klaipėdietis, norintis savo 50 metų sukaktį pasitikti savo gimtame mieste. Dainininkas atvirauja, kad jam net nekilo klausimas, kur kitur galėtų surengti savo jubiliejinį koncertą. Jo sukaupta patirtis ir kūrybiniai ryšiai lietuvišką pajūrį jungia su garsiausiais Europos solistais ir muzikiniais teatrais. 

Beveik ketvirtį amžiaus nuo 1997-ųjų A. Švilpa kuria vaidmenis Eseno Aalto muzikiniame teatre, Vokietijoje. Dainininkas taip pat yra sėkmingai pasirodęs Vienos valstybės ir Vienos liaudies operose, Zalcburgo festivalyje, Maskvos Didžiajame teatre, Vokiečių operoje Berlyne, Drezdeno, Diuseldorfo, Štutgarto, Hanoverio, Kelno, Miuncheno, Ciuricho, Ženevos, Kopenhagos, Liono, Nanto, Antverpeno, Gento, Sankt Galeno ir daugelyje kitų Europos teatrų scenose. 

A.Švilpa  kasmet mielai grįžta į Lietuvą bei koncertuoja  įvairiuose mūsų šalies miestuose, kuria vaidmenis šalies muzikiniuose teatruose. Vienas naujausių ir ryškiausių A. Švilpos vaidmenų Lietuvoje – Olandas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro senajame elinge įspūdingai pastatytoje Richardo Wagnerio operoje „Skrajojantis olandas“ (2020). LRT parengto spektaklio įrašo pavidalu A. Švilpa aplankė operos mylėtojus net atokiausiuose pasaulio kampeliuose, kai tarptautinė asociacija „Opera Europa“ šį įrašą transliavo savo platformoje „OperaVision“. 2021 m. už šį vaidmenį dainininkas buvo nominuotas Auksiniam scenos kryžiui.  

Reklama Ikona, uždaryti