Pirmą kartą festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ – Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro edukacinė programa šeimai

Pirmą kartą festivalyje „Klaipėdos muzikos pavasaris“ – Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro edukacinė programa šeimai
AA

Ilgamete tradicija tapo festivalyje pristatyti edukacines programas vaikams ir šeimai. Šiemet vieną tokių programų rengia Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO), dirigentas Modestas Barkauskas ir koncerto vedėja Jomantė Šležaitė-Paukštė. Koncerte atlikėjai žaismingai pasakos, kam reikalingas dirigentas, kaip jaučiasi orkestro nariai,  kas yra koncertas, o drąsiausieji galės net padiriguoti orkestrui. Įdomiausias istorijas apie simfoninę muziką klausytojai išgirs koncerte balandžio 5 dieną 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje (KKS).

Pasak koncerto vedėjos J. Šležaitės-Paukštės, pagrindinė koncerto mintis – supažindinti tiek mažuosius klausytojus, tiek jų tėvelius, su unikaliu muzikiniu dariniu orkestru. „Vaikai galės pasiklausyti kiekvieno instrumento atskirai. Dirigentas Modestas Barkauskas papasakos, kuo skiriasi skirtingi instrumentai, juos parodys ir supažindins su kiekvienu iš jų. O burtų keliu išrinkti vaikai galės pagroti kartu su orkestru ir net jam padiriguoti“, – intriguoja J. Šležaitė-Paukštė.

Kam reikalingas dirigentas? Kaip jaučiasi orkestro nariai? Kodėl ragais vadinami instrumentai išdėstyti paskutinėse orkestro eilėse? Kas yra koncertas? Ar kiekvienas gali bandyti padiriguoti? Visą tai klausytojai sužinos koncerto metu. Publika taip pat išgirs, kaip skamba orkestras be vienos ar kitos instrumentų grupės, sužinos, kokios etikos laikosi orkestro nariai, kuo pasižymi specifinė muzikantų kalba, kaip muzikantai ploja, kai jų rankos užimtos bei ką veikia pūtikai per pauzes.

„Koncerte skambės ugningoji Georges Bizet muzika iš operos „Karmen“, kur kiekvienas muzikinis numeris iliustruos atskiras instrumentų grupes. Manau, kad tai išskirtinė proga bet kokio amžiaus žmonėms išgirsti ne tik muziką, bet ir suprasti kokiais instrumentais ji yra išgaunama, išgirsti pasakojimus apie orkestro subtilybes ir instrumentų sukūrimo istorijas”, – programos išskirtinumą pristato J. Šležaitė-Paukštė.

Operos „Karmen“ melodijas niūniuoja visas pasaulis. Ši muzika buvo aranžuota simfoniniam orkestrui ir nuo to laiko dažnai atliekama koncertuose. Ši versija – Siuitos Nr. 1 ir Nr. 2 iš operos „Karmen“ – ir skambės būsimame koncerte.

LNSO yra vienas prestižiškiausių, brandžiausių ir žymiausių Lietuvos muzikos kolektyvų. Orkestras kasmet surengia apie 50 koncertų Lietuvoje, gastroliuoja užsienyje.

Šiame koncerte orkestrui diriguos Modestas Barkauskas. „Auksiniu scenos kryžiumi“ ir kitais apdovanojimais įvertintas menininkas ne tik rengia programas su savo vadovaujamu Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, koncertuoja su LNSO, bet ir diriguoja spektakliams Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Į smagią edukacinę programą „Planeta – orkestras“ LNSO klausytojus kviečia balandžio 5 d. 18.30 val. KKS.