Klaipėdos koncertų salė pristato vasaros koncertų ciklą: pasinerk į muziką!

Klaipėdos koncertų salė pristato vasaros koncertų ciklą: pasinerk į muziką!
AA

Vasariškos muzikos garsai netrukus suskambės šalia Klaipėdos koncertų salės (KKS) esančio parko estradoje. Liepos 4 – rugpjūčio 16 dienomis čia vyks gaivūs kaip pajūrio vėjo gūsis ir lengvi kaip smilgos prisilietimas Vasaros koncertų ciklo renginiai.

 

Jų programos aprėps tiek klasikinę muziką, tiek sujungs kelis muzikos stilius, bus praturtintos džiazo, roko, elektroninės muzikos, dainuojamosios poezijos, folkloro elementais. Vasarojančių klausytojų lauks 10 skirtingų meninių programų, tarp jų –  žaisminga pažintis su muzika patiems mažiausiems klausytojams.

Liepos 4 d., šeštadienis, 19.30 val.
Klasikos provokacijos

Vasaros ciklą pradės intriguojančios „Klasikos provokacijos“ –  klasikinės ir džiazo muzikos lydinys. Jame savo aistra atliekamai muzikai publiką žavės Klaipėdos kamerinis orkestras ir nuostabieji koncerto solistai.
„Mane visada traukė klasikinė muzika ir tai, kad mes galime pasimėgauti šia garsų jūra, suteikiančia didžiulį malonumą, ir yra tas ypatingas jausmas tarp to, kas užrašyta natomis, ir nenuspėjamo improvizacinio momento“, – yra sakęs pripažintas džiazo meistras saksofonininkas Petras Vyšniauskas. Jo scenos partnerė šioje programoje Aleksandra Žvirblytė, anot P. Vyšniausko, „yra puiki klasikos atlikėja, bet kas reta tarp „klasikų“, dar ir drąsiai improvizuojanti pianistė“. Klaipėdos kamerinis orkestras, vedamas Mindaugo  Bačkaus, taip pat yra atviras įvairioms meninėms provokacijoms.
Klasikiniai kūriniai gana dažni improvizuojančių džiazo muzikantų repertuare. Tačiau vienų kompozitorių temomis improvizuoti lengva, kitų – sudėtinga ar net neįmanoma. Šįkart atlikėjai provokuos klausytojus naujai išgirsti Johanno Sebastiano Bacho, Wolfgango Amadeuso Mozarto, Edvardo Griego, Philipo Glasso, Michaelio Nymano ir kitų autorių kūrinius, pagardintus džiazo improvizacijomis.

 

Liepos 8 d., trečiadienis, 11 val. ir 18.30 val.
Muzikos namučiai
Edukacinė programa 2–6 metų vaikams ir jų tėveliams

Šią vasarą mažieji klausytojai vėl galės dalyvauti edukacinėje programoje „Muzikos namučiai“. Tai interaktyvus spektaklis-koncertas, kuriantis namų erdvių muzikines istorijas. Renginio dalyviais tampa visi į jį susirinkusieji: imituojami kasdieniai garsai perauga į fleitos, kanklių ir perkusijos palydimas daineles, nesudėtingus instrumentinės muzikos kūrinius. Taip ugdomas vaikų gebėjimas atrasti muziką, visų pirma gimstančią kiekvieno iš mūsų namuose ir tik vėliau persikeliančią į koncertines erdves.
Edukacinėje programoje vykstantys muzikiniai ieškojimai yra įdomūs ir smagūs, atitinkantys vaikiško amžiaus suvokimo galimybes, nes juos kuria mažų mergaičių Solveigos ir Matėjos mamos Justina Orlovskytė (vokalas, fleitos) ir Ingrida Spalinskaitė-Kurienė (perkusija, kanklės). Kartu su dainuojančia aktore Kotryna Šileikaite jos padeda mažiesiems praverti „Muzikos namučių“ duris ir susipažinti su nuotaikingais jų gyventojais.
Visus kviečiame į svečius, į „Muzikos namučius“!

 

 


Liepos 9 d., ketvirtadienis, 19.30 val.
Baltas liepos vakaras

„Baltas liepos vakaras“ pristatys jau antrąją programą, kurią su grupe „Baltos varnos“ rengia Klaipėdos brass kvintetas. Tiesa, prieš porą metų duetu su klaipėdiečių kvintetu pasirodžiusios seserys Milda ir Teresė Andrijauskaitės šiemet pasikvietė pastiprinimą – bosistą Julių Bakanauską (bosinė gitara), mandolina grosiantį Tadą Dešuką ir mušamaisiais ritmą palaikysiantį Tomą Urbanavičių.
Šypsenomis spinduliuojančios, pozityvumu trykštančios seserys Milda ir Teresė nuostabiai dainuoja, groja ir kuria. Jų autorinė kūryba sujungia dainuojamosios poezijos, folkloro ir  improvizacijos elementus. „Baltos varnos“ pelno gausias klausytojų simpatijas, koncertuodamos įvairiose šalies scenose ir dalyvaudamos televizijos projektuose.
Klaipėdos brass kvintetas taip pat sugeba savo programas pateikti išradingai ir kūrybiškai. Sigito Petrulio vadovaujamas pūtikų kolektyvas noriai plečia savo repertuarą ir scenos partnerių ratą, visada yra atviras naujiems ir įdomiems sumanymams.
Programoje „Baltas liepos vakaras“ daugiausia skambės grupės „Baltos varnos“ kūryba, papildyta improvizacijomis ir varinių pučiamųjų kvinteto spalvomis. Tikimės, kad šis vakaras jums leis patirti malonaus atradimo džiaugsmą!

Liepos 11 d., šeštadienis, 18.30 val. ir 20.00 val.
Juodai balta naktis
Juodais ir baltais fortepijono klavišais bėgios vikrūs dviejų pianistų pirštai – du koncertai per vieną vakarą, beveik pavirstantį į naktį, publikai pristatys Eglę Andrejevaitę ir Roką Valuntonį.
Tarptautinių konkursų laureatė pianistė Eglė Andrejevaitė atliks solinę programą, kurios idėja – haiku simbolika muzikoje. Haiku – trumpas, taupus, paprastą žodžio reikšmę peržengiantis japonų poezijos žanras – koncerto programoje virs fortepijono poeto Frederiko Chopino preliudais.
Pasak Eglės, „dainuojančio fortepijono magas F. Chopinas užkėlė preliudą ant muzikos pjedestalo kaip išbaigtą, jautriausius širdies tonus suvirpinančią improvizaciją, kurios neilga trukmė nekeičia išgyvenamo jausmo gelmės. Išgirsite 24 preliudų ciklą op. 28, kurį lydės 3 etiudai, tarytum „laiko buhalteriai“ žymėsiantys koncerto pradžią, virsmą ir pabaigą“.
 „Scenine charizma apdovanotas jaunasis atlikėjas“ – taip muzikos kritikė Daiva Tamošaitytė apibūdina tarptautinių konkursų laureatą Roką Valuntonį. Apie savo programą pianistas kalba taip: „Vasariška ir jauki programa, kupina įvairių personažų bei kontrastingų charakterių, leis pasimėgauti skirtingų laikų ir šalių muzika. Programą vienija tai, jog visose pjesėse rasite istoriją ar trumpą pasakojimą, leisiantį geriau pažinti muzikos turinį.
Šis programinės muzikos rečitalis jau skambėjo įvairiose Europos salėse ir buvo puikiai sutiktas. 2019 m. Italijoje jis įvertintas sidabro medaliu tarptautiniame Osimo Piano Competition pianistų konkurse“.

Liepos 15 d., trečiadienis, 19.30 val.
Perkusija ir choras

Šiame koncerte susitiksime su Pavelo Giunterio vadovaujamu ansambliu „Giunter Percussion“ ir Alfonso Vildžiūno diriguojamu Klaipėdos choru „Aukuras“. Vakaro programoje bus atliekami kūriniai, intriguojantys netikėtomis choro balsų ir mušamųjų instrumentų tembrinėmis spalvomis.
Muzika mušamiesiems instrumentams gali būti labai įvairi – emocionali ir intelektuali, suteikti klausytojui energijos, išlaisvinti vaizduotę. Jos repertuaras ir instrumentų arsenalas ypač prasiplėtė XX amžiuje, kai ne tik smarkiai padidėjo mušamųjų vaidmuo simfoninio orkestro sudėtyje, bet ir pradėjo atsirasti vien tik mušamųjų instrumentų ansambliai, kuriems buvo rašomi nauji kūriniai.
Kartais šiuolaikiniai kompozitoriai pasirenka kurti perkusijai ir chorui. Tarp tokių autorių yra lietuvis Jonas Tamulionis ir amerikietis Gene Koshinski. Pastarojo Koncertas marimbai, perkusijai ir  chorui pelnė Amerikos kompozitorių, autorių ir leidėjų asociacijos R. Nissimo vardo premiją.
Įvairiuose konkursuose J. Tamulionio kūriniai taip pat yra gavę daugybę apdovanojimų. Savo opuse „Missa Africana“ mišriam chorui ir mušamiesiems kompozitorius panaudojo minėto žemyno ritmus ir melodijas.
Grojimas mušamaisiais ir dainavimas yra vienos seniausių muzikavimo tradicijų pasaulyje. Kviečiame su jomis susipažinti!

Liepos 30 d., ketvirtadienis, 19.30 val.
Arbata dviem

Seserų Ievos ir Marijos Dūdaičių duetas D&D kviečia publiką pasinerti į intriguojančių įvykių kupiną programą „Arbata dviem“. Joje bus prancūzų ir amerikiečių kompozitorių muzika, kuri yra itin artima atlikėjoms. Programa nustebins netikėtais siužeto vingiais, scenografiniais niuansais ir, žinoma, užkrės džiugia nuotaika.
Didžiausiose koncertų salėse laukiamas aktyviai koncertuojantis duetas – dainininkė Marija Dūdaitė ir pianistė Ieva Dūdaitė – jau yra susikrovęs solidų kūrybinį kapitalą tarptautiniuose konkursuose, prestižiniuose festivaliuose ir kitur. Kūrybingosios Ieva ir Marija kiekvieną kūrinį priverčia sužibėti visu grožiu,  ar tai būtų Georges Bizet „Habanera“ iš operos „Karmen“, ar Leonardo Coheno „Hallelujah“.
„Koncerte bus daug šou elementų, primadoniško rafinuotumo, džiazo siautulio, nuoširdumo, šilumos, netikėtumų, ramybės, jaukumo ir tikros seserų dvasios“, – žada žavingasis Dūdaičių duetas. Įsitikinkite tuo patys, atėję pasimėgauti jų su meile paruošta „Arbata dviem“!

Rugpjūčio 5 d., trečiadienis, 19.30 val.
Zodiakas

Broliai Motiejus, Mykolas ir Benediktas Bazarai nuo ankstyvos vaikystės domisi tradicinėmis ir moderniomis muzikavimo galimybėmis. Gausi namų fonoteka ir tėvų sudarytos sąlygos leido pažinti įvairiausius muzikinius amplua – nuo klasikinio fortepijono studijų iki pasirodymų džiazo, fanko, roko, elektroninės, populiariosios muzikos scenose. Natūraliai kaupdami įvairiausias muzikines patirtis, broliai nutarė kūrybiškai pažvelgti į vieno reprezentatyviausių lietuvių menininkų –  Mikalojaus Konstantino Čiurlionio – darbus.
M. K. Čiurlionis — laiką pralenkęs kompozitorius ir dailininkas. Meno tyrinėtojai jo tapybą dažnai sieja su jo muzikine kūryba.
Bazarai interpretuoja kompozitoriaus idėjas nūdienos muzikos kalbos priemonėmis. Naudodami džiazo, roko, elektroninės muzikos elementus jie perkomponuoja M. K. Čiurlionio fortepijoninius kūrinius unikaliu būdu. Siekdami susieti muziką su tapyba kiekvienai savo kompozicijai Bazarai suteikia pavadinimą pagal žymiojo menininko paveikslų ciklą „Zodiakas“.

Rugpjūčio 7 d., penktadienis, 19.30 val.
Džiazo legenda

Džiazo legenda – taip būtų galima apibūdinti Leonidą Šinkarenko. Pasak muzikologės Jūratė Kučinskaitė, tai yra „viena kertinių Lietuvos džiazo figūrų – bosistas, kompozitorius, grupių lyderis. Žinomas kaip akustinio ir elektrinio boso virtuozas, jis išsiskiria jausmingumu ir melodingumu; jo rankose bosas tampa ir jautriu ritminiu pagrindu, puikiu kitų grupės instrumentų pašnekovu, ir vedliu, pasakotoju bei lyriniu herojumi. Kaip kompozitorius, jis išsiskiria iliustratyvumu ir romantiškumu, yra ypač pagarsėjęs savo įsimintinomis baladėmis.
Džiazo scenoje debiutavęs 1981 metais su savo mokytojo Vladimiro Čekasino kvartetu, nuo to laiko Šinkarenko grojo su daugybe įvairios krypties muzikantų“. Šiame koncerte jo scenos partneriais taps ne tik džiazo atlikėjai Linas Būda (perkusija), Jan Maksimovič (sopraninis ir tenorinis saksofonai), Vytautas Labutis (saksofonas, klavišiniai), bet ir Klaipėdos kamerinis orkestras. Skambės L. Šinkarenkos autorinės kompozicijos, kurių aranžuotes styginių orkestrui specialiai šiam projektui kurs Rimantas Giedraitis.

Rugpjūčio 14 d., penktadienis, 19.30 val.
Tau Tėvynės dangus

Šio koncerto solistas, Lietuvoje jau senokai gyvenantis norvegų baritonas Steinas Skjervoldas mūsų šalį turbūt galėtų pavadinti savo antrąja tėvyne. Programoje „Tau Tėvynės dangus“ skambės bene garsiausio jo gimtosios Norvegijos dainiaus Edvardo Griego, lietuvių klasiko Juozo Gruodžio ir klaipėdiečių kūrėjų muzika.
Koncerto programa pavadinta pagal Vladimiro Konstantinovo dainą, kuri buvo sukurta ir dažnai atliekama Atgimimo laikotarpiu. Jos autorius, Lietuvoje gerai žinomas choro dirigentas ir kompozitorius, 1993 metais buvo vienas iš Klaipėdos choro „Aukuras“ įkūrėjų. Po kelerių metų prie minėto kolektyvo vairo liko tik Alfonsas Vildžiūnas, diriguosiantis šią norvegišką-lietuvišką programą.
Choro „Aukuras“ koncerte turėsime progą susipažinti su jau amžinybėn išėjusių klaipėdiečių – choro dirigentų Roberto Varno, Gedimino Purlio ir kompozitoriaus Zigmo Virkšo kūriniais. Kūrėjai išeina, bet jų kūryba lieka amžiams. Programoje taip pat bus šiemet 70-mečio jubiliejų mininčio kompozitoriaus Remigijaus Šileikos „Šviesa ir muzika“, sukurta Sigito Gedos tekstu. „Šviesa ir muzika mus gelbsti, niekas kitas...“ – poeto žodžiai skambės „Aukuro“ choristų lūpose.

Rugpjūčio 16 d., sekmadienis, 19.30 val.
Vario tiltai III

Trečioji Klaipėdos brass kvinteto rengiamos „Vario tiltų“ serijos programa nuties muzikinį tiltą per Baltijos jūrą iš Klaipėdos į Stokholmą. Švedijos sostinėje gyvena ir kuria trimitininkas Tomas Poulsonas, prestižinių tarptautinių konkursų laureatas, Stockholm Chamber Brass kvinteto narys. Beje, šis kolektyvas prieš keletą metų jau lankėsi Lietuvoje ir meistriškumu pavergė Trakų fanfarinės savaitės dalyvius ir klausytojus.
Karališkosios Škotijos konservatorijos auklėtinis T. Poulsonas koncertuoja kaip solistas su garsiais Europos simfoniniais ir kameriniais orkestrais, atlieka kamerinę muziką. Kartu su Stockholm Chamber Brass jau keletą metų rengia Vasaros akademiją jaunimui. Šiemet minėta akademija vyks rugpjūčio pradžioje, po kurios trimitininkas iškart atvyks į Klaipėdą.
T. Poulsonas savaitę ves meistriškumo seminarą Klaipėdos brass kvinteto nariams ir kartu su jais rengs šią virtuoziškumo nestokojančią koncertinę programą. Tikimės, kad ji suskambės visų atmintyje kaip šviesus ir ilgai išliekantis paskutinis Vasaros koncertų ciklo akordas.

 

Reklama Ikona, uždaryti