Kelionę po Lietuvą pradeda fotografijų paroda, skirta Jono Meko šimtmečiui paminėti

Kelionę po Lietuvą pradeda fotografijų paroda, skirta Jono Meko šimtmečiui paminėti
AA

Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centre buvo atidaryta fotografijų paroda „Semeniškių idilės“, skirta Jono Meko šimtmečiui paminėti.

jonas mekas

Parodoje eksponuojamos fotografų Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus, Viktoro Kapočiaus bei Jono Meko žmonos Hollis Melton užfiksuotos akimirkos iš pirmųjų J. Meko sugrįžimų į Lietuvą 1971 ir 1977 metais.

„Parodos tikslas – supažindinti su J. Meku bei jo kūryba mažesnių Lietuvos miestų gyventojus ir taip atšvęsti jo šimtmetį. Tiek Vilniuje, tiek Kaune bus įvairiausių šiai progai skirtų renginių, tačiau ši svarbi sukaktis turi būti minima visoje Lietuvoje“, – sako parodos sumanytojas ir kuratorius Tomas Ivanauskas.

Juodkrantė – pirmoji stotelė, pasirinkta pažymėti Neringą kaip šių metų Lietuvos kultūros sostinę. Vėliau paroda keliaus į Klaipėdą, Šiaulius, Kretingą, Plungę, Šilutę, Jonavą, Alytų, Druskininkus, Varėną, Ukmergę, Anykščius, Zarasus, Rokiškį, Biržus ir kitus Lietuvos miestus bei miestelius. Kiekviename mieste atidarymo proga vyks knygų apie Joną Meką pristatymai, filmų rodymai, susitikimai su Meko bičiuliais.

Pirmieji du J. Meko sugrįžimai į Lietuvą buvo ypatingi. Iš Lietuvos į Vokietiją broliai Jonas ir Adolfas Mekai pasitraukė 1944 m. o 1949 m. iš Vokietijos išplaukė į Niujorką, kuriame ir apsistojo. Lietuvą pirmą karto aplankė tik 1971 metais. Pamėginkime įsivaizduoti – ką reiškia grįžti į gimtąjį kraštą ir susitikti su artimaisiais po 27 metų? Tų jausmų atvaizduoti neįmanoma, tačiau eksponuojamos nuotraukos leis bent šiek tiek pajusti sugrįžimų dvasią. Ją dar labiau sustiprins parodose leidžiamas garso įrašas, kuriame pats J. Mekas skaito savo eilėraščių rinkinį „Semeniškių idilės“. Tuo pačiu pavadinimu pavadinta ir paroda, kuri puikiai atspindi tai, ką norėjosi šiuo projektu pasakyti.

Parodą organizuoja Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, kartu su Jono Meko vizualiųjų menų centru.

Reklama Ikona, uždaryti