Įspūdinga mandolinos šventė – Avi Avitalio koncertas Klaipėdoje

Įspūdinga mandolinos šventė – Avi Avitalio koncertas Klaipėdoje
AA

„Grammy“ nominantas, mandolinos genijumi laikomas Avi Avitalis spalio 26-ąją surengs vienintelį koncertą Lietuvoje, Klaipėdos koncertų salėje. Mandolinos virtuozo programa kartu su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru žada įsimintiną vakarą ne tik klasikinės muzikos gerbėjams. 

Klaipėdos koncertų salėje klausytojams A. Avitalis pristatys intriguojančią programą, kurioje skambės tiek mandolinai sukurti, tiek šiam instrumentui aranžuoti kūriniai. Žymusis virtuozas programas rengia ne tik su klasikos, bet ir „world music“ bei džiazo atlikėjais, tad nereikėtų nustebti, jei A. Vivaldi, J. S. Bacho ar B. Bartóko opusai nuskambės koncerte net ir muzikos žinovams netikėtoje šviesoje, klausytojų laukia ir pažintis su Sakartvelo kompozitoriaus Sulkhano Tsintsadze’s bei Izraelio kompozitoriaus Gilo Aldemos muzika.

Šeštadienio vakarą Grammy nominantas scenoje pasirodys kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru, vadovaujamu Mindaugo Bačkaus. Pasak meno vadovo M. Bačkaus: „Mandolinos ir styginių muzika tikrai nepaliks abejingų. Mes visi ieškome dalykų kurie nustebintų, pradžiugintų ir įkvėptų gyventi. A. Avitalis – atlikėjas grojantis retu, tačiau itin svarbiu muzikos istorijai instrumentu, dovanoja žmonėms išskirtinę patirtį ir muzikos stebuklą. Jis suartina baroko muzikos grožį ir šiandienos muzikos raiškumą, paversdamas tai išskirtiniu, gurmanišku potyriu. Tai atlikėjas kurį būtina išgirsti ir pamatyti“.

Orkestro vadovui antrina ir atlikėjas A. Avitalis: „Mano repertuarą sudaro daug įvairiausių elementų, kuriuos mėgstu tyrinėti, tad čia susilieja ir klasikiniai ir šiuolaikiniai džiazo, tradicinės liaudies muzikos ritmai. Tai leidžia artimiau prisiliesti prie kūrybiškumo, improvizacijos“, – sako mandolinos virtuozas.

Muziko kelią pradėjęs su smuiku rankose atlikėjas prisipažįsta pastebėjęs, kad mandolina šiais laikais Europoje tapo nišiniu instrumentu, populiariu tik jo mėgėjų bendruomenėje. Būtent šis netikėtas pastebėjimas paskatino išbandyti šį styginį muzikos instrumentą. Bandymai jį atvedė į pasaulinę šlovę, pelnė mandolinos simbolio ir genijaus vardą, kuris jau įprasmintas „Grammy“ nominacija, Vokietijos „ECHO“ muzikos prizu, o įrašus leidžia prestižinė „Deutsche Grammophon“ kompanija. Garsiausiose pasaulio koncertų salėse koncertuoti įpratęs (Niujorko „Carnegie Hall“, Lincolno centras, Berlyno filharmonija, Pekino nacionalinis scenos menų centras), šį savaitgalį atvyksta vieninteliam pasirodymui į Klaipėdos koncertų salę.

Avi Avital programą Klaipėdos koncertų salės scenoje bus galima išgirsti šeštadienį, spalio 26 d. 18.30 val., o bilietus įsigyti www.koncertusale.lt