Klaipėdoje – pasieniečių organizuotos tarpinstitucinės pratybos „Ryžtas 2023/2“

Klaipėdoje – pasieniečių organizuotos tarpinstitucinės pratybos „Ryžtas 2023/2“
AA

Per Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste vykusias pratybas pasieniečiai drauge su bendradarbiaujančiomis institucijomis persekiojo tariamus pažeidėjus ir užkirto kelią neteisėtiems jų veiksmams.

pasienis

Trečiadienį VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Uosto pasienio užkarda ir Sienos kontrolės skyrius organizavo tarpinstitucines pratybas „Ryžtas 2023/2“. Jose taip pat dalyvavo VSAT Pagėgių pasienio rinktinės Neringos pasienio užkardos pasieniečiai, Lietuvos kariuomenės (LK) Karinių jūrų pajėgų Uosto ir priekrantės gynybos tarnybos, Karo policijos Klaipėdos įgulos kariai, Viešojo saugumo tarnybos Klaipėdos padalinio pareigūnai ir AB Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, laivų krovos AB „Klaipėdos Smeltė”, UAB „Centrinis Klaipėdos terminalas“ darbuotojai. Pažeidėjų vaidmenį atliko LK Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės kariai.

pratybos

Pagrindinis šių pratybų tikslas – patikrinti ir tobulinti Uosto ir Neringos pasienio užkardų sąveiką su kitomis pratybose dalyvaujančiomis institucijomis ir įmonėmis atliekant bendrus veiksmus pagal numatytą legendą. Pratybų metu buvo vertinamas institucijų pasirengimas  įvedus sustiprintą valstybės sienos apsaugos režimo padidinto budrumo lygį bei analizuojamas Priedangos plano veiksmingumas. Taip pat patikrintos turimų žmogiškųjų išteklių bei techninių priemonių galimybės realioje situacijoje. Pratybų metu kartu siekta tobulinti dalyvaujančių institucijų atstovų įgūdžius bei informacijos perdavimą ryšio priemonėmis laiku.

pasienis

Pagal pratybų legendą, dėl trečiųjų šalių neteisėtų veiksmų valstybėje buvo paskelbta ekstremali padėtis. Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste sustiprintas apsaugos lygis. Jos metu vienos uosto įmonės darbuotojai pastebėjo asmenis, kurie iš valties atliko neteisėtus veiksmus. Supratę, kad buvo pastebėti, įsibrovėliai bandė pasislėpti uosto teritorijoje.

Informacija apie pažeidėjus buvo nedelsiant perduota pasieniečiams ir kitoms institucijoms. Atvykę įvykio vieton ir koordinuotai bendradarbiaudami ryšio priemonėmis, pratybose dalyvaujantys pareigūnai, kariai ir darbuotojai apžiūrėjo teritoriją, šturmavo įsiveržėlių slaptavietę ir juos sulaikė. Pratybų metu buvo išbandytos ir antidroninės sistemos, kuriomis nutupdytas pažeidėjų naudotas dronas.

pasienis

Šios pratybos buvo puiki proga tobulinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą vykdant bendras užduotis. Jos būtinos siekiant tinkamai apsaugoti strateginius objektus. Šiandieninėje sudėtingoje geopolitinėje situacijoje nuolatos kyla vis naujų grėsmių, todėl mūsų pareigūnai turi būti pasirengę naujiems iššūkiams.

pasienio pratybos