Startavo „Klaipėdos knyga 2023“ konkursas

Startavo „Klaipėdos knyga 2023“ konkursas
AA

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka spaudos konferencijos metu paskelbė 18-ojo konkurso pradžią. „Šokoladinėje“ konferencijoje dalyvavo knygų leidėjai, autoriai ir žiniasklaidos atstovai.
Konkurso pradžia įvyko I. Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje. 

klaipėdos knyga

Svečius pasitiko bibliotekos laiptinėje atidaryta Klaipėdoje ir klaipėdiečių 2023 metais išleistų knygų paroda (Leidinius pristatė Klaipėdos universiteto leidykla; Leidykla „Eglė“; Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė; UAB „Druka – spaustuvė). Atvykusieji buvo vaišinami karštu šokoladu, kuris tapo šių metų konkurso simboliu. Karštas šokoladas kviečia skaitytojus „smaližiauti“, „skanauti“ konkurse pateiktomis knygomis.

klaipėdos knyga

Spaudos konferenciją vedė I. Kanto viešosios bibliotekos direktorė Renata Rudienė ir bibliotekos meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė.

„18-ti metai žmogui yra brandos metai, turbūt todėl, mūsų konkursas šiais metais yra paaugęs nominacijų bei dalyvių skaičiumi“, - spaudos konferenciją pradėjo R. Rudienė.

Direktorė pristatė pakoreguotus konkurso nuostatus. Šiais metais dalyvaujančios knygos varžysis ne dėl dviejų, o trijų nominacijų: „Gražiausia Klaipėdos knyga“, „Populiariausia Klaipėdos knyga“, „Klaipėdietiška knyga“. Naujai nominacijai „Klaipėdietiška knyga“ leidinius galėjo teikti leidėjai, vykdantys leidybinę veiklą ir už Klaipėdos ribų, tačiau knygų turinys turi būti susiję su Klaipėda, uostamiesčio kultūra, asmenybėmis ir kt.

Plačiau apie pačius leidinius, autorius papasakojo B. Skaisgirienė.

„37 knygos yra labai daug, nesam tiek turėję, tai kaip direktorė minėjo, branda yra akivaizdi“, - džiaugėsi meno skyriaus vedėja.

Konkurse dalyvauja 4 leidyklos („Eglė“, „Druka“, „Libra Memelensis“, „Sauliaus Jokužio leidykla-spaustuvė), 8 leidėjai (Lietuvos jūrų muziejus, Kuršių nerijos nacionalinis parkas, Eduardo Balsio menų gimnazija, Jūrų informacijos centras, Šilutės Hugo Šojaus muziejus, Klaipėdos medicinos centras „Lorna“, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyrius) ir 14 autorių klaipėdiečių, kurie savo knygas išleido Klaipėdos ir kitose Lietuvos leidyklose (Arvydas Juozaitis, Darius Musteikis, Martynas Vainorius, Vytautas Valevičius, Mindaugas Milinis, Agnesa Kenešytė-Gricė, Diana Latvė, Ada Paukštytė, Marijus Šidlauskas, Ignė Ale, Nijolė Kliukaitė-Kepenienė, Loreta Liutkutė, Alfonsas Staponkus, Raimonda Nabažaitė).

Pateiktos knygos yra labai skirtingų žanrų ir tematikų: grožinės prozos, romanai, komiksas, drama, almanachas, poezijos knygelės, istorinio pobūdžio knygos, įvairūs albumai ir kt.

Spaudos konferencijoje trumpai savo leidinius pristatė atvykę leidėjai, autoriai. Apie knygą „Jūros druska ant lūpų“ papasakojo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys. Tikrais faktais paremtą knygą „Smogiko išpažintis“ pristatė autorius Mindaugas Milinis. Saulius Jokužis džiaugėsi savo atjaunėjusiu kolektyvu ir sugrįžimu į šį konkursą. Dvi knygas, kurių leidėjas yra Lietuvos jūrų muziejus, pristatė jūrų muziejaus komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėja Nina Puteikienė. Apie savo darbą su dirbtiniu intelektu rengiant knygą pasakojo viena iš „Susitikimai Geležinio Vilko mieste“ autorių Zita Tallat-Kelpšaitė. Jaunoji rašytoja Ignė Ale pristatė savo romaną apie šiuolaikiškus santykius „Visi vieniši žmonės“.

Bibliotekos informacijų technologijų ir projektų valdymo skyriaus vedėja Jolita Baltrimienė pristatė informaciją apie konkurso balsavimą: „Nominacijas „Gražiausią Klaipėdos knygą“ ir „Klaipėdietišką knygą“ rinks sudarytos dvi atskiros komisijos (jose bus rašytojai, istorikai, bibliotekininkai, dizaineriai, maketuotojai, menininkai). Už „Populiariausią Klaipėdos knygą“ galės balsuoti kiekvienas skaitytojas po 10 kartų“.

Balsuoti galima nuo vasario 21 d. iki balandžio 26 d. internetu www.biblioteka.lt/balsavimas arba gyvai, užpildydami balsavimo lapelį tik vienoje „Kauno atžalyno” bibliotekoje (Kauno g. 49, Klaipėda), kur ir eksponuojama konkursinių bei Klaipėdoje išleistų knygų paroda. Tai vienintelė vieta, kur galima su visomis 37 knygomis susipažinti – jas pavartyti, skaityti, pauostyti, pasmaližiauti ar kaip kitaip pajausti. 

Nugalėtojai bus paskelbti baigiamajame konkurso renginyje balandžio 30 d.

Kaip ir kasmet, leidiniai bus pristatomi gyvai, susitinkant su autoriais ir leidėjais I. Kanto viešosios bibliotekos padaliniuose. Pirmasis knygos pristatymas įvyks vasario  27 d., 17.00 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje. Jame savo knygas „Kudirka – buvau atėjęs“ ir „Kauno saulė II: miesto epas“ pristatys filosofas, rašytojas, politinis ir visuomenės veikėjas, humanitarinių mokslų daktaras Arvydas Juozaitis.