Smiltynės viloje rastas savotiškas praeities žmonių palikimas

Smiltynės viloje rastas savotiškas praeities žmonių palikimas
AA

Klaipėdietis kraštotyrininkas ir žurnalistas Denisas Nikitenka pasidalinio intriguojančia naujiena. 1920 m. statytoje Smiltynės viloje darbininkai, šiuo metu rekontruojantys pastatą, po vidinių sienų dailylentėmis rado 1985 m. statybininkų žinutes.

"Senų pastatų tvarkymas visada kvepia intriga.

Kuomet 1993 m. buvo rekonstruojama XVIII a. statyta Kretingalės liuteronų evangelikų bažnyčia, joje aptiktas tikras lobiukas. Ant bažnyčios bokšto iškeltame metaliniame, tuščiaviduriame rutulyje buvo patalpinti 1875-aisiais krašte leistų laikraščių pavyzdžiai, informacinis raštas apie statytojus ir monetos (XIX amžiaus Prūsijos taleris, grašis, Rusijos kapeikos, Bavarijos ir Vokietijos imperijos markės, pfenigiai).

Neseniai savotišką praeities žmonių palikimą rado ir 1920 m. statytoje viloje Smiltynėje triūsiantys darbininkai.

Po vidinių sienų dailylentėmis buvo paslėptos 1985 m. statybininkų žinutės, parašytos ant švitrinio popieriaus antrosios pusės ir faneros lakšto.

„Klaipėda. Made in Lithuania. K.R.D. Linkėjimai 21-am amžiui, jei tik tiek ištemps. 1985. XI. 27“. Šalia nupiešti Gediminaičių stulpai ir inicialai „VV“ su rodykle, vedančia į skaičių „23 m.“ Drąsu, nes iki Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio aušros buvo dar likę keleri metai. Toje pačioje sienoje aptiktas ir ant švitrinio popieriaus skiautės paliktas įrašas: „1985.XII.26. Antradienis. Linkėjimai. Klaipėdos restauravimo dirbt. Šopa Valius. Zigmas. VV.“

Svarbu pridurti, kad tiek šiame pastate, tiek greta esančiame mediniame vasarnamyje kitais metais duris atvers Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos Gamtos mokykla" , - rašė D. Nikitenka.