Šiaudinės puošmenos. Nuotoliniai meistriškumo mokymai pynėjams

Šiaudinės puošmenos. Nuotoliniai meistriškumo mokymai pynėjams
AA

Gruodžio 9 d. (trečiadienį) 18.00 val. Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centras kviečia į renginį ,,Šiaudinės puošmenos. Nuotoliniai meistriškumo mokymai pynėjams“. 

Renginys skirtas jau pramokusiems pinti, norintiems patobulėti, pasimokyti rečiau pinamų tradicinių šiaudinių rankdarbių. Pinama bus iš tikrų šiaudų, visomis priemonėmis pasirūpina patys dalyviai (sąrašas bus išsiųstas užsiregistravusiems).

Renginys mokamas ir vyks nuotoliniu būdu per ,,Zoom“ platformą. Registracija vyksta čia iki gruodžio 6 d. 

Klaipėdos etnokultūros centras jau tris dešimtmečius kasmet advento metu organizuoja edukacinius šiaudinių eglutės žaisliukų gaminimo užsiėmimus. Jų metu susipažįstama su žaliavos paruošimu, pinamas nesudėtingas darbelis – reketukas, girlianda, rišama saulutė, paukštelis ar  kt. Per eilę metų išaugo platus lankytojų, susipažinusių su pynimo tradicija, ratas. 

Tikime, kad per vasarą, rudenį, išbraidėte rugių, kviečių, avižų laukus ir prisirinkote puikiausių šiaudų, tinkančių pynimui. Tad norime pakviesti į šiaudinių puošmenų pynimo mokymus nuotoliniu būdu, panaudojant savo surinktą žaliavą. Renginio vedėja, tradicinė amatininkė ir tautodailininkė Jurgita Kaščiukaitė-Kutkienė, pamokys pasigaminti du šiaudinius dirbinius: pintą meduolį ir saulę. Jie bus gaminami ne suveriant šiaudelius ant siūlo, bet juos supinant vieną su kitu. 

Vilniaus rajone gyvenanti pynėja Jurgita kartu su vyru Jonu yra pasišventę amato puoselėtojai. Kiekvienas jų šiaudinius dirbinius kuria dar nuo vaikystės, perėmė iš kartos į kartą perduodamas amato tradicijas. Šeimyninis Jurgitos ir Jono Kutkų duetas iš šiaudų pina įvairiausius dirbinius – sodus, buities indus,  interjero puošmenas, prakartėles ir kt. Jų pinti smulkūs eglutės žaisliukai, sodų papuošimai  išsiskiria retesnėmis tradicinėmis pynimo technikomis, kurios buvo žinomos visoje Lietuvoje. Jurgitos Kaščiukaitės -Kutkienės pinti dirbiniai yra sertifikuoti ir pripažinti tautinio paveldo produktais. 

Renginys  organizuojamas įgyvendinant Klaipėdos etnokultūros centro projektą „Mažosios Lietuvos amatystė“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba www.ltkt.lt/, globoja Klaipėdos miesto savivaldybė, informacinis rėmėjas ,,Klaipėda aš su tavim“.

 

Reklama Ikona, uždaryti