Senosios perkėlos kelte – VII-oji „KultJūros“ paroda

Senosios perkėlos kelte – VII-oji „KultJūros“ paroda
AA

Nuo rugpjūčio 21 d., šeštadienio, Senosios perkėlos (Šiaurinis ragas, Danės g. 1, Klaipėda) kelte „Nida“ vyks Vilmos Paulikaitės fotografijos paroda „Apšviestos tamsumos“. Tai – 7-oji fotografijos parodų ciklo „KultJūra“ paroda. 

Jaunų menininkų parodos šiame kelte bus eksponuojamos iki rugsėjo vidurio. V. Paulikaitės kūrinius čia apžiūrėti galima iki rugsėjo 3 d. Parodų kuratorė – Simona Agota Martinkus. 

Vilma Paulikaitė „Apšviestos tamsumos“

Dešimties fotografijų serijoje – šviesos ir tamsos formuojamos kompozicijos, įvairiuose paviršiuose išryškėjanti šių dviejų elementų kaita. V. Paulikaitė, siekdama pabrėžti tai vieno, tai kito dominavimą ieško skirtingų žiūros kampų ir fiksavimo rakursų. Kartais čia aptinkamos jokio materialaus pagrindo neturinčios, vien šviesa ir tamsa grindžiamos formos, kartais stebima stabilesnė dėmių ir linijų, dinamiškų ir statiškų išraiškų ant pastatų sienų, skulptūrų ar medžių kaita. V. Paulikaitės kūrybinio proceso atspirtimi tapo prieš sutemas pasirodanti šviesa. Tai – laikas, kai aplinkoje stipriausiai kontrastuoja šviesūs ir tamsūs tonai, pabrėždami užfiksuotose momentuose esančias formas, jų paviršius ir objektų/reiškinių gelmes. Ar pastebėjote šviesos trapumą tos laikinos realybės buvimo momente?

Centriniu objektu šįkart autorės fotografijoje tampanti šviesa pasirenkama kaip pagrindinis elementas, konstruojantis mūsų matymus ir suvokimus. Šviesos santykis su skirtingų būvių paviršiais – plyšiais, ritmiškomis daiktų tekstūromis, raibuliuojančiu ar ramiu vandens paviršiumi savotiškai nužymi regėjimo ribas. Tokiu būdu tiesiamos jungtys tarp realybės matymą konstruojančių elementų ir asociacijų, vaizduotės bei fantazijos. Fotoaparatu užfiksuoti tikroviški vaizdai, pripildyti kintančių saulės atspindžių, vandenyje koreguojami momentinių blyksnių kviečia stebėtojus peržengti trapius slenksčius iš realybės į mistiškas šviesos ir tamsos dialogo teritorijas.

 

Apie autorę

V. Paulikaitė gimė 1995 m. Klaipėdoje. Kurį laiką su tėvais gyveno Mažeikių mieste, veliau sugrįžo atgal į uostamiestį ir čia baigė studijas. Įgijusi uosto ir laivybos įmonių finansų valdymo specialybę, netrukus pasuko kūrybiniu keliu – Klaipėdos paslaugų ir verslo mokykloje baigė fotografiją. Jauna fotografė jau yra dalyvavusi pavieniuose fotografijų konkursuose. Ši paroda – Vilmos Paulikaitės debiutas. Autorė šiuo metu gyvena ir kuria Vilniuje.

 

Projektą organizuoja asociacija „Kūrėjų sąjunga“, finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė, pagrindinis partneris – UAB „Smiltynės perkėla“.