Sceninio eksperimento premjera „Kovos anatomija“: pasakojimas apie kūną, kaip universalų ginklą kare

Sceninio eksperimento premjera „Kovos anatomija“: pasakojimas apie kūną, kaip universalų ginklą kare
AA

Liepos 26 d. Vilniuje ir liepos 27 d. Klaipėdoje „Apeirono“ teatras pakvies į naujų potyrių kelionę – sceninį eksperimentą, kuriame scenos menų profesionalai iš keturių skirtingų šalių bežodžiame, intensyvaus judesio pasirodyme tyrinės kovos anatomiją.

apeirono teatras

„Liepos viduryje prasideda tarptautinė teatro laboratorija, kurioje skirtingų šalių kūrėjai kartu gyvendami ir dirbdami dvi savaites bei naudodami skirtingas fizines ir teatro praktikas tyrinės kūną, kaip universalų ginklą amžinoje žmonijos kovoje ir istorinių karų kontekste, – teatro laboratorijos viziją pristato Greta Gudelytė. – Atviro šaukimo būdu atsirinkome 12 sceninio eksperimento dalyvių, kurie įkvėpimo semsis analizuodami Carl von Clausewitz knygą „Apie karą”. Šį kūrinį aktoriai gvildens iš netikėčiausių kampų, o tą netikėtumą sukurs būtent skirtingos eksperimento dalyvių patirtys bei suvokimas apie karą ir žmogaus rolę jame.“

Laboratorijos kūrybinė komanda sceniniam veiksmui sukurti pasitelks teatro laboratorijos koordinatoriaus iš Brazilijos Diego Borges aktorinio meistriškumo programą „First Body” (liet. „Pirmasis Kūnas”). Kūrybines dirbtuves taip pat ves Pablo Magalhãesas – nepriklausomas aktorius, muzikantas ir eksperimentinės teatro trupės „Grupo Momentâneo“ įkūrėjas iš Brazilijos, „Apeirono“ teatro įkūrėjos Eglė Kazickaitė ir Greta Gudelytė, besigilinančios į ritualinį teatrą, „Fyghting monkey“ techniką, ir Janis Povilaitis – choreografas, fizinio teatro aktorius, „Axis syllabus“ technikos, balso ir judesio improvizacijos specialistas.

Kaip teigia G. Gudelytė, šiame teatro inicijuojamame sceniniame eksperimente netrūks judesio dinamikos, šokio, cirko elementų, archajiško rituališkumo, netikėčiausių kovos ir karo suvokimo interpretacijų, kadangi šią temą prieš žiūrovo akis analizuos skirtingų kultūrų kūrėjai.

apeirono teatras klaipėda

„Su žiūrovais, pasitelkdami įvairias judesio ir teatro praktikas, sieksime pasidalinti laboratorijoje gimusiais atradimais bei atskleisti, kaip kovose reiškiasi kūno instinktai, kokios kovos strategijos gimsta kūno ir proto sąjungoje, kodėl vaikai mėgsta žaisti karą ir kada žaidimai virsta kova, o kova – karu? Karo Ukrainoje akivaizdoje stengsimės ir vėl užduoti nuolatos galvose šmėstelėjantį klausimą – kodėl mes kariaujame nuo neatmenamų laikų ir nenustojame iki šiol, nors visi sutariame, kad karas yra klaikus reiškinys?“ – sako G. Gudelytė.

Sceninis veiksmas truks 1val., tačiau organizatoriai po premjeros kviečia žiūrovus pasilikti bei pabendrauti su eksperimento organizatoriais, dalyviais ir kitais žiūrovais.

Premjeros:

2023 m. liepos 26 d. 19 val. Dūmų fabrikas, Vilnius. Durys atveriamos 17:30 val.

2023 m. liepos 27 d. 18 val. Klaipėdos komunikacijos centre.

Kaina:

Vilniuje – 11.11 Eur. Ikimokyklinio amžiaus vaikams, senjorams, žmonėms turintiems negalią įėjimas nemokamas.

Klaipėdoje – įėjimas nemokamas.