Neaiškus istorinių Memelburgo pilies plytų likimas: senamiestyje mėtosi be priežiūros

Neaiškus istorinių Memelburgo pilies plytų likimas: senamiestyje mėtosi be priežiūros
AA

Kraštotyrininkas Denisas Nikitenka atkreipė dėmesį į Klaipėdos senamiestyje (Daržų g.) stovėjusio paveldosauginio namo griuvėsius. Juose mėtosi likimo valiai paliktos, istoriją menančios  Memelburgo pilies plytos.

XVIII amžiaus antroje pusėje statytą namą neturint tam leidimo neteisėtai nugriovė privatūs verslininkai. Tokio drastiško veiksmo priežastis galėjo būti finansiškai pigesnis namo atstatymas nei restauravimas.

Sulygintas su žeme namas savo istoriją vis dar saugo chaotiškai išmėtytų istorinių plytų griuvėsiuose. Tai – pačios Memelburgo pilies plytos: masyvios, grubios ir aiškiai skiriasi nuo prieškarinių ar sovietinių.

 

XV a. pr. Memelburgo pilis buvo perstatinėjama, o jos mūrams naudotos plytos tuo metu atvykdavo iš Kuršių nerijoje buvusios Rasytės pilies plytinės (apie 1403 m.).

Ilgus šimtmečius tarnavusi pilis po Septynerių metų karo (1756–1763 m.) prarado savo strateginę reikšmę ir po truputį buvo apleidžiama. Memelburgo plytos imtos net pardavinėti, išoriniai įtvirtinimai – naikinti. Ilgainiui neprižiūrima citadelė pradėjo griūti, kol XIX a. pab. buvo išardyti paskutiniai jos mūrai. Plytos keliaudavo į senamiestį naujų pastatų statyboms. Vienas iš to meto naujų statinių buvo ir šis namas.

"Galima teigti, jog Klaipėdos pilies mūrams naudotos plytos iš Kuršių nerijos. O vėliau galimai tos pačios plytos keliavo į senamiestį ir buvo mūrijamos statant namus. Štai, kodėl buvo vertingas Daržų gatvės pastatas. Kad ir neprižiūrėtas, kad ir ne itin įmantrus, tačiau statybų verslo šulams atrodė kitaip ir jie pastatą tiesiog sulygino su žeme. Kas laukia Memelburgo pilies plytų – klausimas atviras. Kol kas jos tiesiog mėtosi, yra po truputį vagiamos ir turbūt tęs savo kelionę... Unikalu. Keliaujančios plytos!" , - savo pasisakyme teigė Denisas Nikitenka.