„MEMEL FEST“ organizatorė: „Teatre kiekvienas galime aptikti sau priimtiną teatro kalbą“

„MEMEL FEST“ organizatorė: „Teatre kiekvienas galime aptikti sau priimtiną teatro kalbą“
AA

Režisierė Marta Vendland ir Gedimino Šimkaus teatro ARTYN trupė (vadovės Jurgita Hiršienė ir Giedrė Butkienė) jau trečius metus organizuoja ir džiugina meno mėgėjus trumpo metro teatro-kino renginiu „MEMEL FEST“.

Režisierės teigimu, šių metų renginys išsiskirs tuo, kad žiūrovai renginiu galės mėgautis dvi dienas bei stebėti ne tik teatro, bet ir kino kūrybą.

 

–    Kaip gimė idėja surengti pirmąjį trumpo metro teatro-kino renginį „MEMEL FEST“ Klaipėdoje?
–    Grįžtant po gastrolių 2019 m. vasarą, su trupės nariais kalbėjomės, ką naujo galėtumėme pasiūlyti išlavintam lietuvio teatro skoniui. Tuo metu savo teatre turėjome labai ribotas galimybes: jokio šviesų ar muzikos apipavidalinimo, techninio personalo, komanda buvo labai maža. Todėl iš turimo minimumo nusprendėme sukurti maksimumą. Gimė mintis, kad su turimomis galimybėmis galima rodyti nepilnus spektaklius, bet geriausias, stipriausias, emocingiausias jų ištraukas. Diskutuojant išsikristalizavo galimas tokio renginio pavadinimas ,,MEMEL FEST trumpo metro teatras“ – atskleidžiantis mūsų siekį orientuotis į Klaipėdos krašto teatrų kūrybą ir trumpo metro teatro scenas.

–    Kaip manote, kodėl tokio pobūdžio festivalis reikalingas klaipėdiečiams?
–    Nes tai analogų neturintis menų festivalis, kuriuo metu per vieną vakarą klaipėdiečiai ir miesto svečiai gali išvysti ne vieną, o šešis trumpo metro spektaklius. Teatrai visą  ilgą spektaklį sugeba sutalpinti į 17-20 min. Negana to, šiais metais programa daug platesnė. Žiūrovus stebinsime ne tik unikaliu trumpo metro teatro formatu, bet ir visiems puikiai pažįstamu  trumpo metro kinu.

–    Kokią reikšmę šis „MEMEL FEST“ turi jums, jūsų trupei?
–    Šis festivalis mūsų trupei yra tarsi teatro ARTYN teatro vaikas. O festivaliui vykstant švenčiame jo gimtadienį. Jo laukiame, jam ruošiamės ir visus maloniai kviečiame.


–    Ar yra iškelti kokie nors reikalavimai renginio svečiams iš kitų miestų?
–    Sutalpinti savo pasirodymą į 17 min. Tai gali būti sudėtinga užduotis, kai pats spektaklis trunka 2-3 val.

–    Kokie teatrai pasirodys šiais metais?
–    Šiemet daugiausia dėmesio skiriame klaipėdiečiams. Žiūrovai išvys šėšėlių teatrą ,,Degančios žirafos“, žydų bendruomenės teatrą ,,Šatil“, šokio teatrą ,,Judėsio erdvė“, pasirodysime ir mes ,,Gedimino Šimkaus teatras ARTYN“. Taip pat sulauksime svečių iš Kretingos – ,,Egidijaus Radžiaus teatras“ ir Telšių – ,,Žemaitės dramos teatras“. Šiuos pasirodymus išvysite rugpjūčio 27 d. Klaipėdos kultūros fabrike 18 val. Trumpo metro kino naktyje žiūrėsime net šešis trumpo metro kino filmus, kuriuos pristatys klaipėdiečiai kino studija ,,Subkinas“ ir režisierius Sergej Bezuglov, svečias iš Telšių Šarūnas Jonkus, Vilniaus trumpųjų filmų festivalis padovanos režisierių Kamilės Milašiūtės ir Karolinos Nadzeikaitės filmus. Vakaro desertu taps Sauliaus Baradinsko filmai ir ,,Sidabrinės gervės“ laureatas filmas ,,Techno, Mama“. Trumpo metro kino naktis vyks  rugpjūčio 26 d. nuo 21:30 val. 10 tiltų kieme (Bažnyčių g. 6).

–    Kaip atsirenkate dalyvius?
–    Dalyvius kviečiame patys stebėdami jų kūrybą ir vertindami jų galimybes kurti trumpo metro teatrą. Kino filmų atveju rinkomes iš keletos pasiūlymų.

–    Kas prisideda prie festivalio finansavimo?
–    Festivalio niekas nefinansuoja. Kiekvieną eurą susirenkame iš privačių asmenų ir įmonių. Finansinę paramą skiria: UAB ,,Sabelija“, ,,Dipwork“, ,,Česnos logistika“ ir privatūs asmenis: Tadas Žiulkus, Saulė Balsytė, Andrius Repečka, Rasa Šimkutė, Giedrė ir Andrius Butkai. Informaciniai festivalio remėjai: dienraštis ,,Klaipėda“, portalas ,,Klaipėda aš su tavim“, radijo stotis ,,Radijo gama“. Produkciją remia kavinė ,,10 tiltų“, kepyklėlė ,,Tradicija“ ir ,,Bono bistro“.

–    Kaip ieškote remėjų?
–    Ieškojimo būdu. (šypsosi)

–    Ar daug dėmesio skiriate festivalio reklamai?
–    Šiais laikas be reklamos būsi sunkiai pastebimas. Tad taip, stengiamės skirti daug dėmesio.

–    Kokių sunkumų iškyla organizuojant tokį renginį?
–    Esame laisvas ir nepriklausomas teatras. Ko gero pagrindinis iššūkis – finansai. 

–    Palyginus festivalį, koks jis buvo pirmaisiais metais, ir koks jis bus dabar, kokių pokyčių galime tikėtis?
–    Pirmaisiais metais festivalis vyko lauke – Klaipėdos socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto kieme su lygiai euru biudžetu. Antraisiais – Klaipėdos dramos teatre. Šiais metais festivalis truks dvi dienas, dvejuose vietuose: 10 tiltų kieme ir Klaipėdos kultūros fabrike. Tad pokyčiai, manau, akivaizdūs.

–    Kaip manote, ar tiesa, kad šiuolaikiniame pasaulyje teatras praranda populiarumą ir savo vertę?
–    Tikrai taip nemanau. Mano  manymu yra atvirkščiai. Teatras dabar kaip niekad jautriai atliepia mūsų visuomenę, visus jos sluoksnius, yra itin įvairiapusiškas ir kiekvienas gali jame aptikti sau priimtiną teatro kalbą.

–    Ar ateityje galime tikėtis svečių pasirodymų iš užsienio?
–    Taip, žinoma. Tačiau tikiu, kad Lietuvoje yra daugiau nei pakankamai menininkų, kurie yra verti būti pastebėti ir išgirsti.

Festivalio bilietai čia.