„Klaipėdos muzikos pavasaris”: „Kremerata Baltica” uostamiestyje pasirodys su pavasariu pusluojančia programa

„Klaipėdos muzikos pavasaris”: „Kremerata Baltica” uostamiestyje pasirodys su pavasariu pusluojančia programa
AA

Vėjuotame uostamiestyje – jau pavasaris! Ne tik gamtoje, bet ir muzikoje – tęsiasi festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“.

Vėjo ir pavasario įkvėpta programa „Tas delsiantis vėjas“ Klaipėdos koncertų salės interneto kanalais skambės balandžio 14 dieną, trečiadienį, 18.30 val. Koncertuos „Kremerata Baltica“ solistai, prie jų prisijungs Gunta Gelgotė (sopranas), Giedrius Gelgotas (fleita) ir Andrius Žiūra (klarnetas).

 

Koncertuos lietuviškoji „Kremerata Baltica“ sudėtis

„Kremerata Baltica“ – pripažinto latvių smuikininko Gidono Kremerio įkurtas ir vadovaujamas kolektyvas, sudarytas iš talentingiausių jaunųjų Latvijos, Lietuvos ir Estijos muzikų. Šiandien jį, išsiskiriantį subtiliu skambesiu, gyvybingumu ir originalumu, žino visas pasaulis. Keletą kartų orkestras pasirodė ir Klaipėdos koncertų salėje.

Pandemija stipriai paveikė aktyviai gastroliuojančio kolektyvo koncertinius planus. Tačiau kūrybiškas požiūris į situaciją sugeneravo idėją koncertuoti mažesne sudėtimi. Tad šiame koncerte dalyvaus tik lietuviškoji „Kremerata Baltica“ dalis: Džeraldas Bidva, Rakelė Chijenaitė, Dainius Peseckas, Linas Valickas, Ulijona Pugačiukaitė (smuikai), Greta Staponkutė-Rakau, Birutė Ilčiukaitė (altai), Giedrė Dirvanauskaitė, Rūta Balčiūtė (violončelės) ir Augustinas Treznickas (kontrabosas).

Dominuos minimalistinė programa

Kartu su kitais solistais lietuviškoji „Kremerata Baltica“ atliks žavią minimalistinę programą. Ji pavadinta pagal JAVgyvenančio žydų kilmės argentiniečių kompozitoriaus Osvaldo Golijovo vokalinį kūrinį „Tas delsiantis vėjas“ (“How Slow the Wind“). „Balsas čia perteikia sklendžiančios dvasios šauksmą, o styginiai – tai vėjas“, – sako kompozitorius, savo muzika perteikiantis artimo žmogaus netekties jausmą. Šio jautraus kūrinio solo partiją dainuos nuostabioji GuntaGelgotė.

Pavasaris – puikus laikas naujai suskambėti genijaus Antonio Vivaldi „Pavasariui“ iš garsiausio šio kūrėjo Keturių koncertų smuikui ciklo „Metų laikai“. Visą baroko genijaus ciklą savaip perkūrė vokiečių kilmės britų kompozitorius Maxas Richteris. Minimalistiškai kartodamas fragmentus jis panaudojo tik 25 procentus originalios „Metų laikų“ medžiagos, tačiau 2012 metais pirmą kartą atliktas kūrinys sudomino kritikus, pasiekė ir komercinę sėkmę. Vivaldi – Richterio „Pavasaryje“ smuiko solo partiją grieš Džeraldas Bidva.

Simfonija – tik styginiams

Minimalizmo fanai namuose galės pasimėgauti ir įžymaus amerikiečių kūrėjo Philipo Glasso Trečiąja simfonija, kurią atlieka tik styginiai. Tai vienas pačių tradiciškiausių kompozitoriaus darbų, nuo pirmųjų taktų panardinantis į pulsuojantį „glasišką“ skambesį. Galima tik stebėtis, kaip kompozitorius surado tokias paprastas ir puikiai veikiančias priemones.

Taip pat klausytojai išgirs, kaip ukrainiečių kompozitorė Viktoria Poleva savo kūryboje buvo įkvėpta vėjo šilumos ir kaip skamba rusų kompozitoriaus Sergejaus Akhunovo muzika.

Koncerto „Tas delsiantis vėjas“ bus galima nemokamai klausytis tiesiogiai Klaipėda, aš su tavim Facebook kanale.