Klaipėdos koncertų salėje – skirtingų epochų genijų muzika

Klaipėdos koncertų salėje –  skirtingų epochų genijų muzika
AA

Spalio 15 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje skambės dviejų dalių programa „Talentingi ir ryžtingi“. Bus galima išgirsti įvairių kompozitorių muzikos – nuo impresionizmo genijaus Claude‘o Debussy, Ludwigo van Beethoveno iki lietuvių pasididžiavimo Broniaus Kutavičiaus.

Galbūt jie dar nėra gerai žinomi, tačiau ateityje, tikėtina, be šių vardų neapsieis svarbiausi šalies muzikos įvykiai. Jauni koncerto „Talentingi ir ryžtingi“ atlikėjai atitinka koncerto pavadinimą ir savo energija noriai dalinasi muzikiniuose susitikimuose, kurių vertę šiuo laikotarpiu suvokiame kaip niekada anksčiau. Tai pianistė Lina Žutautaitė ir fortepijoninis trio „META“. 

Koncerto pirmojoje dalyje įsitikinsime stipria abipuse muzikos ir vaizduotės sąveika, kuri leis kiekvienam klausytojui tapyti savąjį paveikslą. Savitu tautiniu koloritu pasižyminčius įvairius muzikinius siužetus fortepijono garsais pasakos pianistė Lina Žutautaitė. Prancūzų kompozitorius Claude’as Debussy pjesę „Auksinės žuvelės“ iš ciklo „Vaizdai“ sukūrė įkvėptas japoniško paveikslėlio, kuriame vaizduojamos dvi žuvelės tamsiame vandens fone. Ne išimtis ir kiti koncerte skambėsiantys kūriniai – kupini įvairiausių spalvų, emocijų ir istorijų.

 

L. Žutautaitė prieš kelis metus baigė Klaipėdos S. Šimkaus konservatoriją, o dabar studijuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. Jurgio Karnavičiaus klasėje. Jos koncertų geografija jau gana plati –  pasirodyta ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Italijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Neatsiejama pianistės gyvenimo dalis – meistriškumo pamokos pas žymius profesionalus, įvertinimai konkursuose. Pavyzdžiui, 2019 metų vasarą atlikėja tapo uostamiestyje vykusios akademijos „Klaipeda Piano Masters“ laureate, o VIII tarptautiniame M. K. Čiurlionio pianistų konkurse jai buvo įteikti net du specialieji prizai. Tais pačiais metais įvyko ir pirmasis Linos koncertas su Modesto Pitrėno diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru.

Antroji koncerto „Talentingi ir ryžtingi“ dalis sugretins skirtingų epochų genijus – Ludwigą van Beethoveną ir Bronių Kutavičių. Nors šių autorių kūrybą skiria keli šimtai metų, tačiau juos vienija tai, kad abu savo kompozicijomis yra įkvėpę daug už save jaunesnių kūrėjų. Koncerte skambės L. van Beethoveno fortepijoninis trio Es-dur ir Broniaus Kutavičiaus  „Aštuonios Stasio miniatiūros“, sukurtos pagal Stasio Eidrigevičiaus paveikslus.

Šiuos kūrinius atliks fortepijoninis trio „META“, kurį sudaro Marija Pranskutė (smuikas), Deividas Dumčius (violončelė) ir Julija Bagdonavičiūtė (fortepijonas). Jie taip pat studijuoja Lietuvos muzikų kalvėje LMTA. Nors trio susibūrė tik prieš porą metų, tačiau visi jo nariai jau yra sukaupę nemažą koncertinę patirtį kaip kamerinės muzikos atlikėjai ir solistai, pasirodę įvairiose Lietuvos, Vokietijos, Italijos, Suomijos, Vengrijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Kinijos, Rusijos, Pietų Amerikos scenose.2019 m. „META“ atstovavo šaliai tarptautiniame kamerinės muzikos festivalyje HarmosPortugalijoje, dalyvavo International Summer Academy – ISA Austrijoje, kur buvo apdovanoti publikos simpatijų prizu. 2020 m. trio debiutavo Vokietijoje, Tangobrücke koncertų salėje.

Reklama Ikona, uždaryti