Klaipėdos etnokultūros centre atidaroma paroda „Link šviesos. Sietynai“

Klaipėdos etnokultūros centre atidaroma paroda „Link šviesos. Sietynai“
AA

Rugsėjo 10 d. 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) atidaroma liaudies meno meistrų Angelės ir Vytauto Raukčių 45-erių kūrybinių veiklos metų paroda „Link šviesos. Sietynai“. Parodos autoriai keturiasdešimt penkerius metus yra neišskiriami kūrybiniame procese, parodose, šventėse ir žavi užsidegimu, bendryste bei darbštumu. Parodos atidarymo metu išvysime ne tik Mažosios Lietuvos kraštui būdingus sietynus, bet A. ir. V. Raukčių pagamintas ir dekoruotas skrynias, tapybos darbus aliejumi, floristinius paveikslus. 

Angelė apie kūrybinį kelią sako: „Mes vienas antram ‒ pirmieji kritikai, patarėjai ir pagalbininkai. Komandoje juk lengviau. Svajonių, planų yra, tik negalima jų be laiko išbarstyti“.


Autoriams, nestingantiems idėjų, savo sodyboje Balčių k. (Šilutės r.) 2006 m. pavyko įkurti muziejų „Buities ir margučių palėpė“, kuriame sukaupta virš 2000 senosios buities reikmenų (daugiausiai XIX a.): indų, baldų, įrankių, namų apyvokos daiktų, spaudinių. Eksponuojama ir gausi 2400 vienetų turinti margučių kolekcija. Įgyvendinta ne viena proginė iniciatyva, pažymėjusi iškilių asmenybių, kaip M. K. Čiurlionio, Maironio, K. Donelaičio, S. Neries, Žemaitės, metus.        

Domėjimasis Mažosios Lietuvos krašto kultūra Angelei ir Vytautui Raukčiams leido atrasti ir sietynus. V. Rauktys restauruodamas Hugo Šojaus dvare išlikusius du vestuvinius sietynus susidomėjo jais, jų paskirtimi, istorija. Vytautas primena „Pamario krašto lietuvininkai žvejai kurdavo šaktarpio metu, kurio trukmė lemdavo ir išdrožinėtų figūrėlių gausą. Vėliau jas sujungdavo, „apgyvendindami“ sietyne, kur būdavo įtvirtinama 12 žvakių. Sietynas būdavo pagrindinė namų puošmena per vestuvių šventę – svečiams šokant, trypiant, jų nuotaiką atliepdavo ir sietynas. Retai kuri šeima tokį turėdavo, o jei turėdavo tai skolindavo tik artimam giminaičiui.“ Meistro išmonės, fantazijos ir kruopštumo reikalaujančius sietynus pamatysime šioje išskirtinėje parodoje.

Angelė ir Vytautas Raukčiai ‒ Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariai ir turi  meno kūrėjo statusą. Meistrai yra aktyvūs respublikinių, Klaipėdos krašto parodų, švenčių, festivalių dalyviai. Taip pat  Žemės ūkio ministerijos konkurso 2006 m. laureatai, Šilutės r. konkurso „Sidabrinė nendrė 2007“ laureatai, 2010 m. respublikiniam konkurse sėkmingiausiai dirbantys tradiciniai amatininkai, 2012 m. A. Rauktienė išrinkta respublikinio tautodailės konkurso „Aukso vainikas“  laureate,  2018 m.  V. Rauktys respublikinio tautodailės konkurso „Aukso vainikas“ antros vietos laimėtojas.

Parodos atidarymo metu gali būti  fotografuojama, filmuojama, todėl informuojame, kad jūs galite būti matomas nuotraukose ar vaizdo įrašuose, ir šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar media priemonėse.

Primenama, kad įstaigos patalpose privaloma laikytis visų LR Vyriausybės nustatytų sveikatos saugos taisyklių ir rekomendacijų. 

Dalyvių skaičius ribotas. Būtina išankstinė registracija tel. 8 (46) 312113.

Paroda veiks iki spalio 15 d.

 
 
Reklama Ikona, uždaryti