Klaipėdoje viešės „Vilniaus puodžių cecho“ meistrai

Klaipėdoje viešės „Vilniaus puodžių cecho“ meistrai
AA

Rugsėjo 24 d. Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centre atidaroma paroda „Renesanso koklių rekonstrukcijos“ iš VšĮ „Vilniaus puodžių cechas“ fondų. 17.00 val. Klaipėdos etnokultūros centras kvies į parodos sutiktuves ir dailininko-keramiko Dainiaus Strazdo paskaitą „Gotikos ir renesanso kokliai: dizaino ir meno kūrinio technologija“. 

Paskaitoje bus apžvelgiama gotikos ir renesanso krosnių raida, šildymo funkcijos tobulinimas, koklių bei koklių matricų gamyba, istorinių glazūrų atkūrimo technologija. 18.30 val. vyks koklio lipdymo edukacija, kuri bus kartojama rugsėjo 25 d. 17.00 val.  Į parodos atidarymą bei edukacijas būtina registracija tel. 8 46 310022.


Parodoje „Renesanso koklių rekonstrukcijos“ pateikiami įvairūs, pagal archeologinę medžiagą atkurtų renesanso koklių replikų pavyzdžiai. Čia pamatysime skirtingomis technologijomis padarytus koklius: ir žiestus puodyninius, ir spaustus nuo medinių, molinių ar gipso matricų plokštinius. 

Juos kūrę meistrai taikė ir įkūnijo savo laikmečio skonio ir kompozicijos principus, tad, nežiūrint į tai, kad koklis yra sudėtinė krosnies dalis, jį visiškai pagrįstai galime vertinti kaip atskirą dizaino elementą, o taip pat savarankišką meno kūrinį. Koklių plokštėje paprastai formuojamas geometrinis ar augalinis ornamentas, kartais ir figūrinis, pasiskolintas iš ano meto graviūrų ir kūrybiškai perdirbtas pasaulietinis ar religinis siužetas. Papildomo puošnumo kokliui suteikia spalvotos glazūros, tad puošnios ir prabangios renesanso krosnys tapo pagrindiniu interjero akcentu. Dalis parodoje „Renesanso koklių rekonstrukcijos“ eksponuojamų koklių dengti cheminių tyrimų duomenimis atkurtomis glazūromis. Koklių rekonstrukcijų autoriai: Elena Aleksejeva, Jurgita Radžiūnaitė, Laura Sodeikaitė ir Dainius Strazdas. Eksponuojami kokliai saugomi VšĮ „Vilniaus puodžių cechas“ fonduose. Renesanso koklių rekonstrukcijų paroda Etnokultūros centre veiks iki gruodžio 16 d. 


Tai Klaipėdos etnokultūros centro projekto „Mažosios Lietuvos amatystė“, finansuojamo Lietuvos kultūros tarybos www.ltkt.lt, renginiai. 


Renginių metu privaloma laikytis LR Vyriausybės nustatytų sveikatos saugos taisyklių ir rekomendacijų.
Renginiai gali būti fotografuojami, filmuojami, todėl informuojame, kad jūs galite būti matomas renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose, ir šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar media priemonėse. 

 
 
 
Reklama Ikona, uždaryti