Klaipėdoje atminties autobusu keliaus fotografijų paroda „Baltijos kelio atspindžiai“

Klaipėdoje atminties autobusu keliaus fotografijų paroda „Baltijos kelio atspindžiai“
AA

Rugpjūčio 23 d. (antradienį) klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia apsilankyti keliaujančioje fotografijų parodoje „Baltijos kelio atspindžiai“.

Paroda bus eksponuojama aplinkai draugiškame elektriniame autobuse „Dancer“, kuris judės per visą miestą nuo Atgimimo aikštės iki prekybos centrų „Big“ ir „Molas“.

Nuo 11 val. iki 16.30 val. autobusas apie 45–60 min. stovės penkiose aikštelėse: Atgimimo aikštėje, Šiauriniame rage, Teatro aikštėje, prie PC „Akropolis“, „Big“ ir „Molas“.

Keliaujančios parodos stovėjimo vietos:
11.00–12.00 val. Atgimimo aikštė;
12.15–13.00 val. Šiaurinis ragas (Senoji prieplauka);
13.10–14.00 val. Teatro aikštė;
14.30–15.30 val. PC „Akropolis“;
15.45–16.30 val. aikštelė tarp PC „BIG“ ir PC „Molas“.

Keliaujančiame autobuse bus galima pamatyti Lietuvos fotomenininkų sąjungos nario, žurnalisto Antano Stanevičiaus fotografijas, kuriose įamžintos istorinio Baltijos kelio akimirkos.

1989-taisiais A.Stanevičius buvo dienraščio „Tarybinė Klaipėda“ vyriausiasis redaktorius ir, kaip pats teigė, rimtu fotografu savęs tuokart nelaikė, tačiau, vykdamas į Baltijos kelio ruožą Pasvalys–Saločiai, kuris buvo skirtas klaipėdiečiams, nujautė, kad bus kažkas labai svarbaus, todėl pasiėmė krūvą fotojuostų. Viena nuotrauka pakliuvo į prestižinį Vakarų Europos leidinį. Kai kuriose fotografijose jau vėliau save atpažino Baltijos kelio dalyviai.


„Pirmąkart paroda buvo pristatyta minint Baltijos kelio 30-metį. Parodos atidaryme jos autorius A.Stanevičius teigė, kad į Baltijos kelią nebuvo įmanoma nevažiuoti: „Jausmas buvo toks, tarsi nusileido skraidanti lėkštė. Nes tai, kas įvyko, atrodė neįmanoma. Pamenu, buvo baiminamasi, kad klaipėdiečiams skirtame ruože gali nepakakti žmonių. Tačiau jų buvo tiek, kad netilpo. Įvyko stebuklas, ir mes laimingi, kad mums teko tą stebuklą patirti“, – kalbėjo A.Stanevičius. (A. Dykovienė, Diena.lt, 2019-08-23).


Keliaujančiame autobuse apsilankiusieji taip pat galės pažiūrėti dokumentinį televizijos prodiuserės Lauros Paukštės filmą „Nepakartojamas Baltijos kelias“ (2019 m., režisierius Darius Dapkus), kuris jau parodytas daugiau kaip 60-tyje pasaulio šalių. „Šis filmas – galimybė prisiminti tai, kas buvo svarbiausia. Tai, kad mūsų kelias kovoje už nepriklausomybę buvo ilgas ir pasidžiaugti, kokia Lietuva tapo vos per trisdešimt metų. Kaip sako viena filmo herojų – „net akių žibėjimas dabar kitoks“, – kalba L. Paukštė. (M. Urbonaitė, Žmonės.lt, 2019-08-23).


Atminties autobusu keliaus ir šventinę nuotaiką skleis Žvejų rūmų mišraus choro „Cantare“ dainininkai.

Reklama Ikona, uždaryti