Klaipėdiečio trumpametražis filmas nominuotas prestižiniame Kanų kino festivalyje

AA

Klaipėdiečio Dovydo Drakšo trumpametražis filmas „Praeis” atrinktas į prestižinio Kanų kino festivalio konkursinę filmų iš kino mokyklų programą „La Cinef Selection“.

Klaipėdoje filmuotas, bet Londono kino mokyklą atstovaujantis lietuviškas filmas varžysis dėl specialaus Cinefondation apdovanojimo.

Šiuo metu užsienyje gyvenantis Dovydas Drakšas savo kūryboje išlaikė stiprų ryšį su gimtuoju miestu. Veiksmas vyksta Klaipėdoje, vaidina lietuvių aktoriai, o dalis kūrybinės filmo grupės – iš mūsų šalies.

praeis

 

„Kūrėjai yra dažnai skatinami šnekėti apie tai, kas jiems yra arčiau savų šaknų. Kol mokinausi Londone, turėjau galimybę kurti filmus ten ir supratau, kad vietinės istorijos man nėra tiek artimai suprantamos, kaip savos, iš namų realybės. Todėl turėjau troškimą sukurti filmą būtent Klaipėdoje. Dažniausiai Lietuvoje filmai kuriami Vilniuje, o aš norėjau būtent parodyti mūsų Klaipėdą, jos neatrastas lokacijas, pateikti žiūrovui kažką naujo, kad ir jis atrastų dar kitokį miestą“, - dalinosi mintimis Dovydas Drakšas.

Gegužės 14 d. startuosiantis Kanų festivalis bus pirmoji Dovydo filmo „Praeis“ pasaulinė premjera. „Tai yra pirmasis, toks oficialus mano įvertinimas“, - džiaugėsi režisierius. – Prie šio filmo, keliais etapais darbavausi metus laiko“.

27-ių minučių filmas plėtoja tėvų ir vaikų santykių temą. Scenarijui Dovydas pasirinko vaizduoti 2000-uosius.

Siužetas pasakoja apie septyniolikmetę Adą, kuri atostogas leidžia padėdama savo tėvui gatvėje pardavinėti cigaretes. Šis neįprastas bendrininkavimas leidžia Adai praleisti daugiau laiko ir sustiprinti ryšį su mylinčiu, bet nuošaliu tėvu. Tačiau Adai žengiant į suaugusiųjų gyvenimą, tėvui tampa sunku pripažinti, kad jo dukra užaugo, ir jų pasauliai pradeda skirtis.

„Filmo siužetas vaizduoja cigarečių kontrabandininką. Tai daroma ne siekiant parodyti asocialią Lietuvą, bet pasirenkant jį, kaip asmenį, kuris veikia už normos ribų. Jis nematomas ir visuomenei nereikšmingas. Šis veikėjas perteikia įdomų kontrastą – lyginama, kaip tokį žmogų mato visuomenė, o kaip jį mato jo dukra“, - pasakoja Dovydas. – Cigarečių kontrabanda šiuo atveju filme yra tik kontekstas“.

Režisierius pripažįsta, filmo kūrimas Klaipėdoje pateikė ne vieną iššūkį.

„Man pačiam, kaip kūrėjui yra įdomu eiti prieš srovę, bet tai nėra lengva. Pavyzdžiui, filmavimui turėjome nuomotis įrangą, kuri yra tik sostinėje. Tie patys kostiumai turėjo būti atsiųsti iš to paties Vilniaus, nes kitur tokių nėra. Kiekviename žingsnyje laukė papildomi rūpesčiai, tik todėl, kad norėjau kurti filmą Klaipėdoje. Akivaizdu, čia vis dar trūksta kino infrastruktūros. Lietuvoje viskas sutelkta Vilniuje, todėl džiaugiuosi, kad šiuo atveju man pagelbėjo Klaipėdos kino biuras“.

Londono kino mokyklą pabaigęs klaipėdietis vietoje sėdėti nežada ir jau pradeda mąstyti apie ilgo metražo filmą. Dovydas užsibrėžęs toliau kurti Lietuvoje.

„Ši nominacija Kanuose man labai svarbi. Tai man suteikia pasitikėjimo savimi ir suteikia motyvacijos kurti ir dirbti toliau. Be galo džiaugiuosi, kad tai pasiekti pavyko su lietuvišku filmu, parodant, kad mūsų problemos, lietuviškame kontekste yra aktualios ir suprantamos įvairiai visuomenei“, - pasakoja D. Drakštas.

Planuojama, kad šį filmą Lietuvos kino mėgėjai galės pamatyti viename iš Lietuvos kino festivalių rudenį.

Linkime sėkmės mūsų Klaipėdos talentui!