Įvyko konkurso „Klaipėdos knyga 2023“ apdovanojimai

Įvyko konkurso „Klaipėdos knyga 2023“ apdovanojimai
AA

Antradienį baigėsi, jau 18-tą kartą organizuojamas konkursas „Klaipėdos knyga 2023“.

Šiais metais buvo renkamos trys nominacijos: „Populiariausia Klaipėdos knyga“, „Gražiausia Klaipėdos knyga“ ir nauja nominacija „Klaipėdietiška knyga“.

klaipėdos knyga

„Per šiuos 18-ka metų knyga patyrė įvairių transformacijų. Jau prieš dešimtmetį labai plačiai buvo kalbama, kad spausdintinė knyga išnyks atsiradus elektroninei ar garsinei knygai. Buvo kalbėta, kad reikia tik 7-10 metų, kad žmogus priprastų prie šių naujovių. Tačiau, šiandien matome, kad, kaip ir viskas gyvenime, taip ir knygos atranda savo vietą, atranda savo gerbėją, o spausdintinė knyga ne tik, kad neišnyko, bet dar garbingai stovi lentynose. Šiandien čia, net 37 leidiniai“, - įkvėpiančiais žodžiais renginį pradėjo I. Kanto viešosios bibliotekos direktorė Renata Rudienė.

Konkurso idėja išlieka ta pati – pagerbti ir paskatinti leisti knygas Klaipėdos leidėjus, supažindinti visuomenę su jų išleistais leidiniais praėjusiais kalendoriniais metais.

Konkurso nugalėtojais tapo:

„Populiariausia Klaipėdos knyga“ nominaciją laimėjo UAB „Druka“ – spaustuvė už išleistą populiariausią Klaipėdos 2023 metų Ilonos Ugintės knygą „Žmogus avansu“. Diplomas atiteko knygos autorei Ilonai Ugintei. Ši knyga surinko 1116 balsų. „Esu giliai sujaudintas už įvertinimą, gaila, kad šia akimirka kartu negali pasidžiaugti ir autorė“, - dėkojo UAB „Druka“ – spaustuvės direktorius Algirdas Apulskis.

Komisijos nutarimu „Gražiausia Klaipėdos knyga“ nominacija atiteko Sauliaus Jokužio leidyklai-spaustuvei už išleistą gražiausią Klaipėdos 2023 metų Sauliaus Grinkevičiaus knygą „Slėpiniai“. Diplomai buvo įteikti knygos autoriui Sauliui Grinkevičiui ir dizainerei Linai Ličkienei. „Visų pirma dėkojame bibliotekai už šį renginių ciklą, kuris yra labai svarbus Klaipėdos kūrėjams. Ačiū tariame komisijai už skirtą nominaciją“, - laimėjimu džiaugėsi Sauliaus Jokužio leidyklos-spaustuvės vadovė leidybai Aurelija Undžienė.

„Klaipėdietiška knyga“ nominaciją komisija skyrė Martynui Vainoriui, kuris išleido savo debiutinę knygą „Pasaulio pabaiga ir kiti tarpukario Klaipėdos nutikimai“. Joje pasakojama apie 1923-1939 metų kasdienybę Klaipėdoje ir jos krašte. „Miestas yra ne tik architektūra, tai yra žmonės. Šią knygą rašiau su didele meile žmonėms, kurie čia kažkada gyveno. Jie buvo tokie pat, kokie esame mes – su savais rūpesčiais ir džiaugsmais. Jiems skirta ši knyga ir ačiū, kad tai įvertinote“, - dėkojo knygos autorius, žurnalistas Martynas Vainorius.

Šių nominacijų nugalėtojams prizus kūrė menininkas Saulius Bertulis. Diplomais buvo pasveikinti ir kiti komisijos, bibliotekos pastebėti leidiniai, dizaineriai, autoriai.

Renginyje sveikinimo žodį tarė UAB „Mūsų laikas“ atstovė, kultūros rėmėja Rugilė Cibauskaitė: „Noriu labai pasidžiaugti ir padėkoti tiems, kurie rašo, leidžia ir skaito knygas. Dėkoju, kad Jūs visi įamžinate mūsų svajones, prisiminimus, mintis, o svarbiausia – lietuvišką žodį. Džiaugiamės, kad tiek daug metų galime remti tokį gražų renginį“.