Fortepijonų ir perkusijos skambesio magija

Fortepijonų ir perkusijos skambesio magija
AA

Bene žymiausias Lietuvos fortepijonų duetas – Zbignevas Ibelhauptas ir Rūta Rikterė – ruošiasi dar vienam ypatingam pasirodymui – šį kartą Klaipėdoje, kur pristatys ambicingą naujosios klasikos programą. Koncerte skambės JAV minimalizmo guru Steve’o Reicho, vieno įdomiausių dabarties kompozitorių, pianisto Fazilio Say bei kaskart publikos dėmesį prikaustančios Žibuoklės Martinatytės opusai. Visa tai bus pagyvinta pripažintų jaunosios kartos perkusininkų Džiugo Daugirdos ir Ernesto Verbos mušamaisiais.

Pianistų Zbignevo Ibelhaupto ir Rūtos Rikterės dueto Lietuvos publikai pristatinėti nereikia. Jau daugelį metų jie ryškiai matomi mūsų muzikos panoramoje. Gyvuojantis nuo 1989 metų, duetas kaskart pasiūlo klausytojams įdomias, netikėtas programas, ypatingą dėmesį skirdamas naujai muzikai. Z. Ibelhauptas ir R. Rikterė yra daugelio lietuvių autorių kūrinių dviem fortepijonams pasaulinių premjerų atlikėjai, o įdomiausi užsienio kompozitorių opusai Lietuvos scenose pirmą kartą suskamba taip pat šio dueto dėka.

 

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų Zbignevo Ibelhaupto ir Rūtos Rikterės fortepijonų duetas nuolat pasirodo prestižiniuose tarptautiniuose festivaliuose, o šį kartą virtuozai atliks žymaus dabarties turkų ir vokiečių pianisto bei kompozitoriaus Fazilio Say 2019 m. sukurtą Sonatą dviem fortepijonams. Su pripažintais lietuvių perkusininkais duetas atliks užburiančia ekspresija pasižymintį Žibuoklės Martinaitytės kūrinį „Unic Form of Continuity in Space“ dviem fortepijonams ir dviem mušamiesiems bei pasaulio koncertų sales užkariavusį Steve’o Reicho Kvartetą dviem fortepijonams ir dviem vibrafonams. Pats S. Reichas 2013 m. sukurtą Kvartetą vadina viena iš sudėtingiausių savo kompozicijų, kurioje kūrinio tėkmė dažnai permušama nauja medžiaga. Pasak autoriaus, Kvartetas reikalauja ypatingo ansamblinio grojimo virtuoziškumo.

Dueto koncerte nuskambės ir vienas ryškiausių lietuviškosios naujosios klasikos šedevrų – Broniaus Kutavičiaus „Disputas su nepažįstamuoju“ dviems fortepijonams ir fonogramai. 1982 m. parašytas B. Kutavičiaus kūrinys ilgainiui tapo neatskiriama Z. Ibehaupto ir R. Rikterės repertuaro dalimi, jo atlikimo kaskart nekantriai laukia tiek atlikėjų dueto, tiek B. Kutavičiaus kūrybos gerbėjai.

Fortepijonų ir perkusijos skambesio magija išsiskleis Klaipėdos koncertų salėje sausio 26 d.