Festivalį „Permainų muzika“ vainikuos pasaulinės kūrinių premjeros ir garsūs šalies solistai

Festivalį „Permainų muzika“ vainikuos pasaulinės kūrinių premjeros ir garsūs šalies solistai
AA

Festivalis, mėnesį kvietęs išgirsti geriausią XX–XXI amžiaus muziką, priartėjo prie pabaigos. Baigiamajame koncerte skambės išskirtinai lietuvių kompozitorių kūriniai, tarp kurių – ir pasaulinės premjeros. Programą su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru rengia tarptautinėse scenose pripažintas dirigentas Vykintas Baltakas ir garsūs šalies solistai – smuikininkė Rusnė Mataitytė, perkusininkas Pavel Giunter bei orkestro meno vadovas, violončelininkas M. Bačkus.  Koncertas vyks spalio 6 dieną 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje (KKS). 

Uostamiesčio publika išgirs pirmoji

Koncerte V. Baltakas ne tik diriguos, bet ir pristatys specialiai festivaliui sukurtą savo naujo kūrinio violončelei ir styginiams „Spicules II“ premjerą. Spikulės [spiculum, lot.] yra mikroskopiniai adatiški griaučių elementai, sudarantys dalį pinčių vidinio skeleto (pintys, lot. porifera – bestuburių gyvūnų tipas). „Tai yra graži metafora mano kūrinio muzikinei struktūrai: nuolatinis melodinių ir ritminių konfigūracijų kaitaliojimas, besitęsianti transformacija nuo vieno pavidalo į kitą, taip sukuriant muzikinį labirintą“, – apie kūrinį pasakoja V. Baltakas. 

Ilgą laiką gyvenęs ir karjeros siekęs užsienyje, menininkas jau kurį laiką gyvena ir kuria Lietuvoje. Šio autoriaus kūrybai įtaką daro jo kaip dirigento muzikinė patirtis, atliekant šiuolaikinę muziką. Kūriniai išsiskiria gerai apmąstyta idėja bei tiksliu muzikinės medžiagos pateikimu.

V. Baltako kūrinio solo partiją grieš M. Bačkus, violončelininkas, koncertuojantis, kaip solistas, ansamblių ir orkestrų narys. Jo atliekamas repertuaras driekiasi nuo baroko iki šiuolaikinių opusų, nuo tradicinio violončelės skambesio iki elektroakustinių eksperimentų ir dalyvavimo teatro projektuose.

Antrosios koncerte skambėsiančios premjeros autoriaus Jono Tamuliono kūryboje vyrauja virtuoziški, efektingi, linksmi ir dažniausiai labai greiti konkursiniai opusai. Naują kūrinį „Koncertas keturioms“, šiuo metu Ispanijoje gyvenantis žinomas kūrėjas, dedikavo M. Bačkui ir Klaipėdos kameriniam orkestrui.

Virtuoziška ir moderni šiuolaikinė muzika

Kompozitorius Osvaldas Balakauskas buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Lietuvių moderniosios muzikos atstovas, vienas ryškiausių kūrėjų ir svariausių autoritetų, darančių didelę įtaką ne vienai kompozitorių kartai.

Koncerte taip pat skambės O. Balakausko kūrinys smuikui ir kameriniam orkestrui „Concerto brio“. Kai kuriose šios kompozicijos dalyse bus galima išgirsti baroko ir džiazo muzikos elementų. Kūrinio solo partijos atlikėja – entuziastingašiuolaikinės muzikos propaguotoja smuikininkė R. Mataitytė. Ji atlieka sudėtingiausius dabarties autorių kūrinius, kurie dažnai būna dedikuoti jai.

Pasak smuikininkės, „Esu laiminga galėdama sugrįžti prie O. Balakausko rafinuotos, elegantiškos estetikos, kuri nestokoja kunkuliuojančios energijos bei orkestriniame peizaže grakščiai skambančios melodikos. Manau, kad esu gimusi po laiminga žvaigžde, nes teko pagroti turbūt visus O. Balakausko kūrinius smuikui, o šis – pats nuostabiausias, net dedikuotas man.“

Koncerto programą papildys Niujorke gyvenančios ir svarbiausiose tarptautinėse scenose vis dažniau skambančios autorės, Lietuvos kultūros ir meno premijos laureatės, Žibuoklės Martinaitytės kūrinys „Nunc fluens. Nunc stans“ mušamiesiems ir styginių orkestrui. Autorė pasakoja, kad kūrinio pavadinimas kilo iš lotyniško Boecijaus posakio „Nunc fluens facit tempus. Nunc stans facit aeternitatum“, lietuviškai skambančio kaip „Dabartis, kuri teka, kuria laiką. Dabartis, kuri išlieka, kuria amžinybę“. Kūrinio solo partiją gros bene garsiausias šalies perkusininkas Pavelas Giunteris. Jis taip pat yra ansamblio „Giunter Percussio" – pirmojo ir vienintelio tokio pobūdžio ansamblio Lietuvoje – įkūrėjas ir vadovas.

V. Baltako ir J. Tamulionio kūrinių premjeros festivalyje pristatomos bendradarbiaujant su Lietuvos kompozitorių sąjunga, parėmusia jų sukūrimą.

Finalinis festivalio „Permainų muzika“ koncertas bus palydėtas tarptautinę šlovę pelniusių lietuvių kompozitorių pasaulinėmis kūrinių premjeromis, kuria atliks ir žinomi šalies solistai.