Eksperimentinė akustika ir kanklių muzikos paralelės virtualiai šildys klausytojų širdis

Eksperimentinė akustika ir kanklių muzikos paralelės virtualiai šildys klausytojų širdis
AA

Lapkričio 13 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centras kviečia stebėti tiesioginę Žemynos Trinkūnaitės ir Donato Bielkausko (DONIS) koncerto transliaciją. Renginys vyks tik nuotoliniu būdu. Jį nemokamai stebėti galėsite įstaigos, bei mūsų "Klaipėda, aš su tavim" Facebook paskyrose. 

Kūrybinis Žemynos Trinkūnaitės ir Donato Bielkausko dialogas užsimezgė 2016 metais. Pirmieji studijinių įrašų bandymai ir bendri koncertai parodė, kad eksperimentinė akustika ir kanklių muzikos paralelės plėtojasi etnominimalizmo kryptimi, klausytojus įtraukdamos į žaižaruojančią jausminių meditacijų pynę.

Žemyna Trinkūnaitė kankliuoja nuo 12 metų, keturis metus lankė koncertinių kanklių klasę Balio Dvariono muzikos mokykloje, tačiau prie tradicinių kanklių apsistojo tik išbandžiusi E. Vyčino gamintas kanklės. Muzikos instrumentas puikiai skambėjo, atlikėja pradėjo eksperimentuoti, plėsti tradicinių kanklių galimybes. Žemyna ilgą laiką sąmoningai vengė muzikavimo su kitais instrumentais, kurie kaip ir balsas užgoždavo kankles. Nutarusi savo balsą „atiduoti“ kanklėms, atlikėja parodo jog nepelnytai iš didžiosios scenos išstumtam instrumentui puikiai tinka solinė rolė. Be to, Žemyna įsitikinusi, jog kanklės neatsiejamos ir nuo muzikos terapijos. Trinkūnaitės kūrinius atlieka muzikos mokyklų mokiniai, ji kviečiama vesti seminarus, dalyvauja kanklių stovyklose ir rengiasi išleisti savo kūrinių natų rinkinį.  

Donato Bielkauskas – postfolkloro muzikos atlikėjas bei kūrėjas, itin savitai derinantis senąjį baltišką folklorą ir šiuolaikinės muzikos aranžuotes. Donato muzika gili, subtiliai išlaikyto ir didingo skambesio. Kūrėjas pasižymi polinkiu eksperimentuoti, klausytojus yra stebinęs pirmykščio „ambient“ garso albumais „Baltos Juodos Klajos“ (2002), „Švilpiai“ (2003), „Vacuum“ (2004), konceptualiais avangardiniais projektais „D.N.S.“ ir „Wejdas“, bendradarbiavimu su apeiginio folkloro grupe „Kūlgrinda“ („Sotvaras“, 2003). Iškiliausiu Donio darbu tapo karinio-istorinio folkloro motyvais paremtas albumas „Bite lingo“ (2006), įrašytas su ansambliu „Kuršių ainiai“ ir dainininke Rasa Serra. 2007-ais metais pasirodė įsivaizduojamą Antikos dvasią perteikiantis CD „Alexandreia“, o 2010-asiais karinės-istorinės tematikos tęsinys – CD „Kas tave šaukia...“. Originali ir įvairialypė Donio muzika skamba lietuvių režisierių teatro spektakliuose bei kino filmuose, yra gyvai pristatoma alternatyviuose festivaliuose, meno galerijose, tarptautiniuose kultūros renginiuose.

Šis koncertas yra vienas iš projekto „Etnoreidas“ renginių. Projektas ,,Etnoreidas“ – įvairių etnokultūrinių renginių ciklas, pristatantis autentiško ir modernaus folkloro projektus, įdomius naujus atlikėjus, kūrybiškas idėjas, iniciatyvas ar kitas etnoraiškas. Projektą ,,Etnoreidas“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba www.ltkt.lt.

Reklama Ikona, uždaryti