Prekyvietėse patikrino per 5 tonas uogų - kaip gudravo prekeiviai

Prekyvietėse patikrino per 5 tonas uogų - kaip gudravo prekeiviai
AA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai šiais metais braškių sezono metu įvairiose laikinose prekyvietėse, prie parduotuvių, poilsio aikštelėse bei kitose sezoninės lauko prekybos vietose tikrino, ar pirkėjams siūlomos braškės atitinka kokybės ir saugos reikalavimus, ar kainų etiketėse vartotojams nurodoma informacija apie jų kilmę ir kt. Mažmeninėje prekyboje patikrinus daugiau kaip 5 tonas graikiškų, ispaniškų, lenkiškų ir Lietuvoje užaugintų braškių, neatitikimai užfiksuoti penktadaliu atvejų (21 proc.).

Patikrinus beveik 160 prekiautojų braškėmis, tarp dažniausiai užfiksuotų pažeidimų – uogų atsekamumo ir jų ženklinimo.

Beje, kaip ir pernai, taip ir šiemet vienas esminių pažeidimų buvo tai, kad pardavėjai vengė nurodyti uogų kilmės šalį, nors tai yra būtina. Taip pat nustatyta atvejų, kuomet prekiautojai neturėjo parduodamos produkcijos įsigijimą patvirtinančių dokumentų, dalis jos buvo neženklinta, todėl negalimas uogų atsekamumas.

Tikrinimų metu daug dėmesio skirta ir šių uogų kokybei. Inspektoriai vertino, ar prekybininkų siūlomos braškės nepažeistos, nesugedusios, nepradėjusios pūti, švarios, be matomų pašalinių medžiagų, nepažeistos kenkėjų, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir kt. Uogų kokybės pažeidimų patikrų metu beveik nenustatyta. Be to, pastebima tendencija, kad pirkėjai tampa vis labiau reiklesni perkamų braškių ir kitų uogų kokybei, o tai verčia pasitempti ir pačius prekiautojus.

Pirkėjams išties pravartu būti atidiems

Nors šviežių uogų, daržovių bei įvairių greitai gendančių produktų prekybos sezono metu VMVT stiprina turgaviečių ir kitų prekyviečių kontrolę, vartotojams primenama, kad rinkdamiesi maisto produktus tą darytų apdairiai, gerai apžiūrėtų, atkreiptų dėmesį į jų laikymo sąlygas prekybos vietoje, jei nori įsigyti tikrai kokybiškų ir saugių produktų.

Vartotojai kainų etiketėje turi matyti, iš kokių šalių atvežtomis braškėmis yra prekiaujama. Bene populiariausioms uogoms yra taikomi ir specialieji kokybės reikalavimai, braškių etiketėje prekiautojai turi nurodyti ir produkto pavadinimą, kilmės šalį, kokybės klasę, tiekėją, grynąjį kiekį, jei uogos parduodamos sufasuotos.

Pirkdami uogas ir kitus maisto produktus turguose, vartotojai gali prašyti pardavėjų pateikti dokumentus, įrodančius produktų kilmės šalį. O pastebėjus, kad prekiautojas parduoda nekokybiškas ar netinkamai paženklintas uogas (nenurodyta būtina informacija apie kilmės šalį, kokybės klasę, veislę ir pan. arba ši informacija nurodyta neteisingai), apie tai reikėtų pranešti VMVT, internetu užpildžius anketą https://bit.ly/2QYvmeO  arba nemokama telefono linija 8 800 404 03.