Prekyboje pasirodė pirmieji lietuviški trumpavaisiai agurkai

Prekyboje pasirodė pirmieji lietuviški trumpavaisiai agurkai
AA

Už lango – vis dar žiemiški orai, bet parduotuvėse jau pasirodantys pirmieji lietuviški trumpavaisiai agurkai signalizuoja, kad pavasaris ne už kalnų. 

Didžiausią ir moderniausią šiltnamių kompleksą Baltijos šalyse valdanti bendrovė „Kietaviškių gausa“ vasaros pradžioje į naują olandiškų „Venlo“ tipo šiltnamių kompleksą investavę 13 mln. eurų užbaigė pirmajį etapą ir  šiais metais rekordiškai anksti gali pasidalinti šviežiu lietuviškų daržoviu derliumi, kuris jau pasiekė prekybos tinklus.

 

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiemet ilgai lauktos gėrybės pirkėjus džiugins patrauklia kaina. Šiemet jie kainuoja pigiau nei pirmieji trumpavaisiai mūsų šalyje užauginti agurkai pernai - šiemet kaina 6,99 Eur už kilogramą.

“Agurkai, skinami kiekvieną dieną pagal suderintą tiekimo grafiką. Nuskynus, jie tą pačią dieną pristatomi į parduotuves, todėl pirkėjai gali džiaugtis itin šviežiais agurkais. Nepaisant to, jog agurkai yra traškūs, kvapnūs ir skanūs, jie turi tris ypatingus šviežių agurkų požymius - sodrią spalvą, taisyklingą formą ir švelniai duriančius spygliukus.

Šiais metais Kietaviškių šiltnamiuose planuojame priskinti  8000 tonų agurkų ir  3200 tonų pomidorų”- detalizuoja valdybos pirmininkas K. Montvila. 

Nuskinti ryte dar tą pačią dieną pristatomi į parduotuves

K. Montvila pasakoja, kad šiltnamiuose Elektrėnų rajone auga kelių veislių agurkai – jos parinktos tokios, kad atitiktų lietuvių skonį.

„Lietuviai labai aiškiai žino, kokie agurkai jiems skaniausi, ir tai nesikeičia jau daug metų. Šaltuoju metų laiku dažniau renkasi ilgavaisius, o pavasarį ir vasarą pirmenybę labai stipriai teikia trumpavaisiams. Pas mus užauginti jie būna sodraus skonio, plonesnės žievelės nei atvežtiniai, traškūs. Šviežias derlius dar išsiskiria ir tuo, kad ant agurkų būna likę aštrūs spygliukai.

Tuo tarpu iš užsienio atvežtos veislės turi storesnę žievelę, mažiau išraiškingą skonį, būna stambesni. Tai natūralu – jie tiesiog pritaikyti ilgoms kelionėms. Mes agurkus skiname ryte ir jau popiet jie atsiduria parduotuvėse. Dėl trumpos logistikos grandinės pirkėjai gali būti tikri, kad sulaukia pačių šviežiausių gėrybių“, – teigia šiltnamių komplekso įmonės atstovas.

 

Pirmieji trumpavaisiai – proga jau pradėti ir šaltibarščių sezoną

Pašnekovas atskleidžia, kad agurkų suvartojimo pikas stebimas gegužės, birželio mėnesiais, nors stipriai augti pradeda dar pavasario viduryje. Lyginant balandį-gegužę ir spalį-lapkritį, agurkų pardavimai skiriasi net 10 kartų.

„Vasarą trumpus agurkus lietuviai labai mėgsta ir lengvai paraugti, tačiau dabar, sakyčiau, tam dar ne laikas. Pirmieji traškūs agurkėliai nelabai tinka rauginimui – tai būtų per didelė prabanga. Juos norisi valgyti šviežius, gamintis salotas, skanauti kaip gaivų desertą su medumi. Žinau, kad kai kurie su jais jau net gaminasi ir šaltibarščių – tai irgi geras būdas pasimėgauti jų gaiva ir traškumu“, – sako K. Montvila.

Jeigu racioną norite paįvairinti naujomis, dar neragautomis salotomis su naujo derliaus lietuviškai agurkais, „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo išbandyti tris naujas variacijas, kurias paruošite per kelias minutes.

Šviežutėles daržoves ji kviečia derinti su sūriu, sukurti ypač traškias Azijos skonių įkvėptas salotas su aštriu padažu ar pasigaminti sveikatos užtaisą iš agurkų ir avokadų.

 

3 naujos idėjos salotoms su šviežiais agurkais

Su fetos sūriu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 3 šviežių agurkų, 1 raudonojo svogūno, 150 g fetos sūrio, itališkų žolelių mišinio, 3 šaukštų aliejaus, šiek tiek cukraus, šviežių krapų.

Gaminame:

  1. Nuplaukite agurkus ir nupjaukite jų galiukus. Skustuku išilgai supjaustykite juos į ilgas ir plačias juosteles, įberkite žiupsnelį cukraus. Atidėkite kuriam laikui į šalį, kad skoniai susijungtų.
  2. Nulupkite svogūną, supjaustykite griežinėliais ir pridėkite prie agurkų.
  3. Sumaišykite itališkas žoleles su alyvuogių aliejumi ir apliekite padažu salotas. Pritrupinkite fetos sūrio ir apibarstykite šviežiais smulkintais krapais.

Su aštriu padažu ir sezamais 

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 300 g agurkų, druskos, pipirų, svogūnų laiškų, 1 šaukšto sezamo sėklų (šviesių arba juodų), 3 šaukštų ryžių acto (arba obuolių sidro acto), 1 šaukštas sezamų aliejaus (arba alyvuogių), 1 šaukštelis rudojo cukraus, 1 šaukštelis aštraus „Sriracha“ padažo, 1 raudonos aitriosios paprikos.

Gaminame:

  1. Paruoškite padažą dubenyje sumaišydami actą, aliejų, cukrų, aštrų padažą labai plonomis riekelėmis pjaustytą aitriąją papriką. Kiek aštrių ingredientų naudoti, vertinkite pagal savo skonio receptorius – galbūt pakaks tik pusės paprikos. Sausoje keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamo sėklas.
  2. Nuplaukite, nusausinkite agurkus ir supjaustykite juos plonais griežinėliais. Sumaišykite su smulkintais svogūnų laiškais, padažu ir pabarstykite sezamo sėklomis.

Su avokadu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 3 agurkų, 1 avokado, svogūnų laiškų, 1 laimo, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Dubenyje sumaišykite griežinėliais pjaustytus nuplautus agurkus, nuluptą ir kvadratėliais supjaustytą avokadą bei smulkintus svogūnų laiškus.
  2. Iš žaliosios citrinos išspauskite sultis (turėtų išeiti maždaug 2 šaukštai) ir jomis bei aliejumi apšlakstykite daržoves. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite ir patiekite.