Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) Klaipėdoje vykusios Jūros šventės dienomis tikrino kaip higienos ir kitų reikalavimų laikomasi ne tik pačiose maisto tvarkymo įmonėse, bet ir masinių susibūrimų bei šventinių renginių metu.
VMVT Klaipėdos departamento inspektoriai patikrino 121 subjektą: 58 viešojo maitinimo ir 63 maisto produktų prekybos vietas.
Apibendrinus patikrinimų rezultatus konstatuota, kad 23 proc., t. y. beveik kas penktas šventės dalyvis (tiek prekiaujantys maistu, tiek ir teikiantys viešojo maitinimo paslaugas) nesilaikė privalomų higienos reikalavimų.
Inspektoriai fiksavo atvejų, kuomet maisto produktai buvo laikomi netinkamomis sąlygomis ar netinkamoje temperatūroje, nustatyta atvejų, kuomet naudota nešvari įranga ar higienos reikalavimų nesilaikė įmonių darbuotojai.
Per pastaruosius pusantro mėnesio VMVT inspektoriai dar atliko 225 maisto tvarkymo subjektų patikrinimus dėl sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo nurodytų įpareigojimų įgyvendinimo.
Patikrų metu paaiškėjo, kad apie 4 proc. prekybos ir viešojo maitinimo įmonių nesilaiko nustatytų koronaviruso infekcijos valdymo sąlygų ir teikiamų rekomendacijų. Pavyzdžiui, ne vienoje prekybos ar viešojo maitinimo įstaigoje inspektoriai pasigedo priemonių, skirtų lankytojams dezinfekuoti rankas, prie įėjimų nebeliko informacijos, atkreipiančios lankytojų dėmesį į asmens higienos laikymosi būtinybę. Kai kuriose tikrintose viešojo maitinimo įstaigose trūko karšto vandens indams plauti ir priemonių indams dezinfekuoti. Keliose įmonėse rankų ir su maistu besiliečiančių paviršių valymui ir dezinfekcijai buvo naudojamos neefektyvios (pasibaigusio galiojimo termino) priemonės.
Maisto tvarkymo subjektams buvo pateikti privalomi nurodymai pašalinti nustatytus trūkumus. Atlikus pakartotinius patikrinimus nustatyta, kad dauguma maisto tvarkymo subjektų į pastabas sureagavo nedelsiant ir trūkumus pašalino.
Šalyje vėl augant COVID-19 atvejų skaičiui, VMVT ragina šalies prekybos ir maitinimo paslaugų įmones elgtis ypač atsakingai ir imtis visų būtinų atsargumo priemonių. Akcentuojama, kad Operacijų vadovo įpareigojimai ir rekomendacijos toliau galioja – tiek prekybos maistu įmonėse, tiek ir viešojo maitinimo įstaigose dirbančių darbuotojų ir klientų apsaugai nuo plintančio viruso turi būti skiriamas maksimalus dėmesys.