2024 m. antrojoje pusėje vyks visuotiniai rinkimai visame pasaulyje

2024 m. antrojoje pusėje vyks visuotiniai rinkimai visame pasaulyje
AA

Kai laikrodis išmuš vidurnaktį ir pasigirs šūksniai, kuriais pasitiksime 2025 m., mūsų pasaulis atrodys visai kitaip. Jis visada toks būna po tokių metų kaip šie, kai įvairūs svarbūs rinkimai pakeis pasaulio politikos veidą ir nulems mūsų kursą per ateinančius ketverius ar daugiau metų. Tai laikas švęsti demokratiją, bet taip pat laikas aiškiai susimąstyti, kokiame pasaulyje gyvename ir ką turime daryti, kad jis taptų geresnis.

Tai, žinoma, nuspręs visų šalių, kuriose vyksta dideli visuotiniai rinkimai, gyventojai. Tačiau yra nemažai informacijos, kuri gali padėti mums susidaryti nuomonę apie tai, kaip viskas klostysis toliau. Atsižvelgdami į tai, norėjome apžvelgti kai kuriuos svarbiausius visuotinius rinkimus visame pasaulyje 2024 m. antrojoje pusėje ir kaip gali atrodyti kraštovaizdis, kai nuskambės paskutinis skambutis ir 2025 m. įžengsime į drąsų naują pasaulį.

JAV prezidento rinkimai

Per pastaruosius kelis mėnesius itin laukiami prezidento rinkimai jau patyrė daugybę posūkių, nepaisant to, kad rinkimai įvyks tik lapkričio mėnesį. JAV prezidento rinkimai lažybos vaizdas pasikeitė birželio 27 d. po pirmųjų debatų, kuriuose prezidentas J. Bidenas ne kartą nesugebėjo atsakyti į paprastus klausimus ir net pametė minčių eigą bandydamas pabrėžti vieną iš savo įstatymų leidybos pasiekimų.

Tačiau buvęs prezidentas Donaldas Trumpas išliko gana santūrus, leido J. Bidenui pačiam daryti klaidas, o po kelių dienų D. Trumpas susirinko lengvą balsuotojų palaikymą. Tačiau visa tai vėl pasikeitė, kai dėl pasikėsinimo nužudyti Donaldą Trumpą pasaulis sukruto. Netrukus po to prezidentas J. Bidenas pasitraukė iš lenktynių, o jo viceprezidentėKamala Harris tapo Demokratų partijos pirmūne, kuri turėjo vesti į priekį.

Likus vos keliems mėnesiams iki Amerikos prezidento rinkimų, D. Trumpas ir K. Harris atrodo gana lygiaverčiai. Abu jie be jokių skrupulų kalba tiesą, net jei dėl to netenka kelių draugų ir rėmėjų. Donaldas Trumpas pirmauja kai kuriose svarbiausiose respublikonų valstijose, tačiau Harris jau artėja prie jo, per pastarąsias kelias dienas padidindama savo potencialių rinkėjų balsų skaičių 8 %. kaip ir visada, sunku tiksliai nuspėti, kur link pakryps ši kova. Kaip minėjome anksčiau, po pirmųjų debatų lažybų aplinka visiškai pasikeitė, ir tikėtina, kad ji dar keisis. Juk JAV politikoje niekas niekada nestovi vietoje. Viskas yra nenuspėjama.

Pietų Afrikos Respublikos visuotiniai rinkimai

Daugelio žurnalistų teigimu, 2024 m. rugpjūtį įvyksiantys Pietų Afrikos Respublikos visuotiniai rinkimai bus vieni svarbiausių šaliai nuo pat apartheido pabaigos 1994 m. Šie rinkimai nulems Nacionalinės asamblėjos sudėtį ir, atitinkamai, pačios Pietų Afrikos Respublikos prezidentą.

Istorinė reikšmė čia akivaizdi. ANK – Afrikos nacionalinis kongresas - yra dominuojanti partija šalyje nuo pat apartheido pabaigos ir vadovauja visoms vyriausybėms nuo tada, kai prieš trisdešimt metų buvo išrinktas didysis Nelsonas Mandela. Tačiau dabar, palyginti su 1994 m., viskas yra kitaip. Pietų Afrika susiduria su didžiuliais ekonominiais sunkumais, įskaitant aukštą nedarbo lygį (blogiausiu metu jis siekė apie 33 %), nuolatinę nelygybę ir vangų ekonomikos augimą. Turint omenyje ekonomiką, ANC elgesys su padėtimi buvo smarkiai kritikuojamas. Jau dešimtmetį jie yra valdžioje, tačiau ekonomika vis dar nepatyrė reikšmingo postūmio. Situacija yra sustojusi. Vis dėlto. O Pietų Afrikos gyventojai trokšta permainų.

Tikėtina, kad tai bus pagrindinis šių rinkimų klausimas, tačiau ne vienintelis. Korupcijos skandalai persekiojo ANC, ypač prezidento Džeikobo Zumos valdymo laikotarpiu, ir nepaisant daugybės pastangų, partijai sunkiai sekėsi atsikratyti šio neigiamo požiūrio. Pagrindinė opozicinė partija DA, vadovaujama Džono Steenhuiseno, pasisako už ekonomikos liberalizavimą, įskaitant griežtesnes kovos su korupcija priemones. Tačiau greta DA yra ir EFF bei IFP, su kuriomis ANC turi kovoti, todėl šiuo metu sunku pasakyti, kuri iš jų padarys didžiausią įtaką. Tai neabejotinai kritinis momentas Pietų Afrikos ateičiai, tačiau daugelis svarsto, kiek veiksmingi bus visuotiniai rinkimai sprendžiant šias problemas. Jie turėtų įvykti rugpjūčio mėnesį, tad jau neužilgo tai sužinosime.

Austrijos įstatymų leidžiamosios valdžios rinkimai

Rugsėjo 29 d. vyksiančiuose Austrijos rinkimuose didelę įtaką gali įgyti kraštutinių dešiniųjų FPO (Laisvės partija), o tai gali turėti didelės įtakos Austrijos pozicijai imigracijos ir ES politikos klausimais. Austrijos politinėje aplinkoje jau daugelį metų vyksta dideli pokyčiai. Tradicinės partijos, tokios kaip OVP ir SPO, susidūrė su naujų ir radikalesnių partijų iššūkiais, o FPO neabejotinai yra viena iš jų.

Šalyje imigracija ir nacionalizmas tebėra opi problema. Vien 2023 m. Austrijoje gyveno vidutiniškai 2,4 mln. migrantų, o tai sudarė apie 26,7 proc. visų gyventojų. Kartu šalis susiduria su ekonominėmis problemomis, įskaitant infliaciją, būsto įperkamumą ir užimtumą, o kiekviena iš šių problemų bus svarbiausia rinkėjams.

Konkuruoja daug partijų, tačiau visų akys krypsta į FPO ir Herbertą Kicklą, nes jie laikosi antiimigracinės pozicijos ir nacionalistinės retorikos. Tačiau kartu su jais balsuoti gali ir SPO, žalieji bei OVP, kurie turi gerų šansų pakreipti balsus į savo pusę. Tokiu būdu jaunimo įsitraukimas galėtų būti esminis skirtumas. Austrijoje jaunesniems rinkėjams vis labiau rūpi tokie klausimai kaip klimato kaita, skaitmeninimas ir socialinis teisingumas, todėl jų aktyvumas ir preferencijos gali turėti didelės įtakos galutiniam rezultatui – atimti balsus iš FPO arba suteikti didelę naudą žaliesiems ar NEOS.

Kartu su lapkritį vyksiančiais Baltarusijos parlamento rinkimais ir rugsėjį vyksiančiais Jordanijos visuotiniais rinkimais tai svarbiausi rinkimai, kurie artimiausiais mėnesiais pakeis mūsų pasaulio veidą. Todėl, kai tik galite, sekite naujienas ir pasirūpinkite, kad visada žinotumėte, kaip atrodo jūsų pasaulis.