Vyriausybė apsisprendė dėl ribojimų nuo koronaviruso nepasiskiepijusiems žmonėms

Vyriausybė apsisprendė dėl ribojimų nuo koronaviruso nepasiskiepijusiems žmonėms
AA

Šiandien Vyriausybės posėdžio metu nuspręsta, kad nepasiskiepijusiems lieka atviros tik nedidelės parduotuvės ir vaistinės, smarkiai sutrumpėja galimų paslaugų sąrašas.

Ministrų kabinetas ribojimus įves keliais etapais:

Pirmas etapas - nuo pirmadienio pradeda galioti sugriežtinti reikalavimai, kad vis dar liktų keletas savaičių tiems, kurie nepasiskiepijo ir tai galėtų padaryti, o verslai suspėtų pasiruošti.

Atras etapas - nuo rugsėjo 13 d. pradės įsigalioti ribojimai. 

ministrų kabinetas

Nors pirminiuose Vyriausybės planuose neturintiems imuniteto arba neigiamo COVID-19 testo žmonėms buvo numatytas draudimas naudotis viešuoju transportu ir tik būtinųjų sveikatos priežiūros paslaugų teikimas, tačiau šiandien šie ribojimai buvo išbraukti iš nutarimo.

Galimybių paso arba neigiamo PGR testo neturintys žmonės galės apsipirkti tik atskirą įėjimą turinčiose, mažesnėse nei 1 500 kv. metrų parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių pardavimas. Taip pat bus galima gauti laidojimo paslaugas ir lankytis laidojimo reikmenų parduotuvėse.

Taip pat galės naudotis tik smulkaus remonto paslaugomis, kai kontaktas trunka ne ilgiau nei 15 minučių, veterinarijos paslaugomis. Jie galės lankytis muziejų ekspozicijose ir parodose bei bibliotekose, kai norima atsiimti ar grąžinti knygas.

Nepasiskiepiję ar imuniteto nuo koronaviruso neturintiems gyventojams bus galima lankytis atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose, šventėse, kituose susibūrimuose, kai juose dalyvauja ne daugiau kaip 500 žmonių.Dalyvaujant jiems bus privaloma dėvėti kaukes.

Ribojimai nebūtų taikomi žmonėms, kurie yra pasiskiepiję pilna skiepijimo schema ir įgiję imunitetą, persirgusiems koronavirusu, kai tai patvirtinta PGR, antigeno testais arba serologiniu antikūnų tyrimu, turintiems neigiamą PGR testą, atliktą per pastarąsias 48 valandas, ir vaikams iki 16 metų. 

Taip pat parengtas sąrašas darbuotojų, kuriems leidžiama dirbti tik pasitikrinusiems ir (ar) periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamąja liga:

  • viešojo administravimo subjektų darbuotojų veikla
  • turintys tiesioginį kontaktą su užsieniečiais
  • gamybos įmonių darbuotojų veikla
  • turintys tiesioginį darbinį kontaktą su kitais asmenimis

 

Testavimo šioms grupėms įsigaliojimas numatytas rugsėjo 13 d. Profilaktinis testavimas nebus taikomas pasiskiepijusiems.

Susirgusiems koronavirusu, bet nepasiskiepijusiems nuo viruso savo noru, ligos išmokos nebus mokamos.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys minėjo, kad daugiausiai nustatytų COVID-19 ligos protrūkių yra registruojama gamybos įmonėse. Rugpjūčio 10 d. duomenimis, asmens sveikatos priežiūros įstaigose yra užimta 334 COVID-19 lovų. 

Pasak ministro, sergamumas auga, lovos pildosi. Vyriausybė siekia apsaugoti negalinčius skiepytis, todėl nuo rugsėjo 13 d. visos kontaktinės paslaugos ir ūkinės veiklos teikiamos ir renginiai organizuojami tik asmenims galintiems parodyti galimybių pasą.

Iš galimybių paso iškrenta antigenai ir lieka tik PGR testas.  Tie kurie skiepijosi pilna schema, bet skirtingomis vakcinomis -  galės išsiimti galimybių pasą.

Norint patekti į renginius ir pramogas, PGR testą galimybių pasui pasidaryti teks savo lėšomis.

Siekiantiems gauti sveikatos paslaugas, bet nepasiskiepijusiems pacientams, testavimas bus atliekamas nemokamai.

Pas šeimos gydytoją bus galima patekti be COVID neigiamo testo, bet kitoms sveikatos paslaugoms bus būtina testuotis prieš gaunant paslaugą. 

Ministrė Aušrinė Armonaitė paminėjo, kad nuo šios savaitės galimybių pasas galioja du mėnesius. Anksčiau galimybių paso galiojimo trukmė siekė vieną mėnesį. Taip pat Registrų centras mėgins paleisti "pasobusus", kur bus galima pasiimti galimybių pasą, taip pat Lietuvos paštas planuoja prisidėti ir planuoja suteikti galimybę ten išsiimti galimybių pasą. "Mes darome viską ką galime, kad šis dokumentas būtų prieinamas visiems". 

Ministrė taip pat paragino verslus nelaukti rugsėjo ir savanoriškai ankščiau atsidaryti su galimybių pasų kontrole. 

"Man labai gaila, bet didelio skirtumo lovų užimtumu nuo praėjusio rudenio aš nematau. Papildomų priemonių nesiimant gali pasiekti labai aukštus rodmenis. Tikimybė tokiu atveju patekti į ligoninę yra pakankamai nemenka. Jei gyvename vienoje visuomenėje turime bendrų interesų pasiyti", - teigė I. Šimonytė.