Viceministrė: brangios dovanos iš giminaičių galėtų būti apmokestintos

Viceministrė: brangios dovanos iš giminaičių galėtų būti apmokestintos
AA

Siūloma apmokestinti brangias dovanas iš giminaičių, trečiadienį pristatė finansų viceministrė Rūta Bilkštytė.
Rūta Bilkštytė

„Siūlomi pakeitimai, kad dovanos iš sutuoktinių, vaikų, tėvų, vaikaičių ir senelių būtų neapmokestinamos, kai jų vertė per metus neviršija 200–500 tūkst. eurų, o iš brolių ir seserų, kai per metus neviršija 100 tūkst. eurų per metus“, – mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupės susitikime sakė ji.

Šiuo metu dovanos iš giminaičių (sutuoktinių, vaikų/tėvų, brolių/seserų, vaikaičių/senelių) neapmokestinamos nepriklausomai nuo jų vertės. Taip pat neapmokestinamos dovanos iš kitų gyventojų, jeigu dovanų vertė neviršija 2,5 tūkst. eurų per metus, ir iš darbdavio, jeigu dovanų vertė neviršija 200 eurų per metus.

Šias lengvatas, pasak R. Bilkštytės, siūloma išlaikyti.


 

„Tačiau svarstytina siaurinti lengvatos dovanoms apimtis giminaičiams nustatant neapmokestinamus minimumus. Taip daryti siūloma įvertinus mokestinio teisingumo aspektą, tarptautinių organizacijų ekspertų rekomendacijas ir tarptautinę praktiką“, – aiškino ji.

Viceministrė dar nurodė, kad remiantis gyventojų deklaracijomis, biudžeto netekimai per metus sudaro apie 60–70 mln. eurų.

Tai apskaičiuota, jei deklaruotos dovanos būtų apmokestinamos nuo pirmojo euro. Tačiau svarbu pažymėti, kad ne visos dovanos deklaruojamos, todėl informacija nėra pilna.

„Yra mažai šalių, kur dovanos yra neapmokestinamos. Tik tam tikriems asmenims pagal giminystės ryšį taikoma“, – pastebėjo R. Bilkštytė.

2018 metų duomenimis, iš artimo giminaičio buvo gauta 461,4 mln. eurų dovanų, iš darbdavio – 12,1 mln. eurų, iš kito juridinio asmens – 2,2 mln. eurų, iš kito fizinio asmens – 11,6 mln. eurų.

Kalbant tik apie artimus giminaičius, iš tėvo ar motinos gauta 68,5 proc. dovanų, iš vaikų – 11 proc., iš sesers/brolio – 7,6 proc., iš senelių – 7 proc., iš sutuoktinio – 5,3 proc., iš vaikaičių – 0,7 proc.

Pagal vertę, 42 proc. sandorių buvo iki 50 tūkst. eurų, 17 proc. – 50–100 tūkst. eurų, 20,7 proc. – 100–500 tūkst. eurų, 20,3 proc. – virš 500 tūkst. eurų.

Didžiausia skaičiaus dalis (89,9 proc.) buvo iki 50 tūkst. eurų.

Standartinis gyventojų pajamų mokesčio tarifas Lietuvoje yra 15 proc.

 

delfi.lt
 

Reklama Ikona, uždaryti