Ukrainos prezidentas kreipėsi į Seimą

Ukrainos prezidentas kreipėsi į Seimą
AA

Šiandien, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį nuotoliniu būdu kreipėsi į Lietuvos Seimą.

Ukrainos vadovo kalbos Seime klausėsi ir prezidentas Gitanas Nausėda. 

Po šio kreipimosi parlamentarai ketina priimti rezoliuciją, kuria smerkiama Rusijos vykdoma karinė agresija ir karo nusikaltimai Ukrainoje.

 

Savo pranešimą Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pradėjo nuo padėkos Lietuvai.

„Gerbiamoji Lietuvos tauta, esu dėkingas, kad galiu kreiptis į jus Ukrainos tautos vardu, kuri visą laiką prisimins jūsų nuoširdumą ir palaikymą, kai yra pats sunkiausias laikas valstybei. Jūs buvote pirmieji, kurie atėjo į pagalbą Ukrainai. Ir lieka iš tų, kurie rūpinasi taika ir saugumu Europoje daugiausiai“, – kreipimesi tvirtino Ukrainos prezidentas.

Kreipdamasis į Seimą V.Zelenskis kalbėjo apie vertybes, klausdamas, ar jos dar gyvos, ar jos liko „tik eksponatas muziejuose, skirtas turistams“.

„Deja, nėra dabar kol kas nėra bendro atsakymo Europos į tą klausimą, bet nuo to priklauso Europos ateitis. Būtent dėl išlaisvintų regionų Ukrainoje mes tęsiame to darbą, fiksuojame karo nusikaltimus, kurie buvo padaryti Rusijos Federacijos“, – sakė V. Zelenskis. „Yra kaimai, kurie buvo labai dideli, o dabar jie neturi gyventojų. Mes iki šiol nežinome, kiek yra aukų“.

Ukrainos prezidentas pasakojo apie karo nusikaltimus. 

„Užfiksuota šimtas atvejų, kai buvo išprievartauti žmonės. Tame tarpe buvo ir nepilnamečių merginų arba visiškai mažų vaikų ir net kūdikis. Tiesiog baisu kalbėti apie tai, bet tai yra tiesa. Yra net nustatytas karys, Bičkovas iš Pskovo, tai yra karys, desantininkas, kuris siuntė savo draugams šitą vaizdo įrašą, ką jis daro su kūdikiu, kaip jis iš jo tyčiojasi. Toks Rusijos karys, vaikų saugotojas, tokia „specialioji operacija“, kurią suplanavo Maskvoje“, – kalbėjo V. Zelenskis.

V. Zelenskis teigė, jog kol kas nėra žinoma ir net sunku įsivaizduoti, kas vyksta Mariupolyje.

V. Zelenskis teigė, jog Rusijos kariai šiuo metu keičia taktiką – lavonų gatvėse nepalieka, juos išveža ir „greičiausiai sudegina“.

„Jie masiškai deportuoja žmones iš užimtų rajonų, jau išvežė 100 tūkst. žmonių, juos siunčia į specialias stovyklas, atima dokumentus, juos tardo, žemina, ar žudo. Nėra aišku“, – teigė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas sukritikavo faktą, kad tik šeštame sankcijų pakete Rusijai yra aptariama nafta.

„Tai pasaulis iki šiol nesupranta, kokiam karui ruošėsi Rusija. Jeigu iki šiol nėra aiškumo dėl Rusijos dujų. Vadinasi niekas negali būti tikras, kad yra bendra valia Europoje sustabdyti karo nusikaltimus“, – sakė V. Zelenskis.