Retorika keičiasi: vietoje karantino Dulkys prabilo apie kitą priemonę

Retorika keičiasi: vietoje karantino Dulkys prabilo apie kitą priemonę
AA

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sakė pirmadienį tarsis, kad būtų keičiamos izoliacijos taisyklės dėl omikrono, nors pripažįsta, kad tam tikros rizikos išlieka. Planuojama izoliacija trumpinti nuo 10 dienų iki 7 dienų.

„Sąžiningai kalbame apie situaciją, tai ji yra tokia, kad kelia nerimą. Tos tendencijos yra svarbiausios. Visi omikrono atvejai, kiek Lietuvoje yra jų nustatyta, nei vienas nesibaigia nei hospitalizacija, nei kažkokiu sunkesniu kitu atveju.

Vadinasi, čia argumentų nėra ir mūsų kaip tik yra tikslas svarstyti, galvoti apie tas priemones ir apie savo veiksmus, kurie mums padėtų išvengti karantino, kurie padėtų išlikti moksleiviams kontaktiniame mokyme. Šiandien vienas iš tokių klausimų, kurį svarstome, kurį diskutuojame, kai kuriuos tarpinius sprendimus esame priėmę, tai reikia peržiūrėti saviizoliacijos tvarkas ir taisykles.“

Jo teigimu, jeigu bent jau šiandien Lietuvai yra pavykę susitvarkyti apskritai su ligoninėmis, su pacientais ir jų skaičius pakankamai stabilus, nors tai ir gali keistis per kelias savaites.

„Šiandien turime užtikrinti, kad netrūktų ne tik lovų, ne tik įrengimų, bet ir specialistų, ekspertų, gydytojų, slaugytojų, kurie gali tuos pacientus prižiūrėti. Tam tikrų rizikų yra, nes omikronas nesirenka, ar tu pasiskiepijęs, ar nesiskiepijęs“, - tikino ministras.

„Šiandien galvojame trumpinti, jeigu dabar turime 10 dienų, tai galėtume pagalvoti apie tą trumpesnį laikotarpį, nes esame tame etape, kai turime rūpintis specialistais ne tik sveikatos apsaugos sistemoje, bet ir kitose valstybei svarbiose kritinėse funkcijose. Svarstysime iki 7 d.”

Ministras teigė, kad pirmadienį bus svarstoma, ar visiems taikys trumpesnę izoliaciją, ir tada žiūrės, kokie bus galutiniai sprendimai.

 

Tikisi, kad karantino neprireiks

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tikisi, kad karantino neprireiks.

„Aš esu už tai, kad jo nebūtų, ir taip pat už tai, kad Vyriausybė nekeistų jokių kriterijų, kuriuos nusistatė. Tai yra 240 reanimacijos kovidinių lovų. Tai yra kriterijus, ir tiek žinių.

Atvejai tikrai augs. Visus kviečiu padėti mums, kad nereikėtų jokių sprendimų. Tai yra truputėlį atsargiau elgtis, ir aš tikiuosi, kad karantino nebus“, - sakė A. Armonaitė.

Paskui ministrė patikslino, kad Vyriausybėje nėra svarstoma keisti 240 reanimacijos lovų kriterijų.

Sveikatos apsaugos ministras yra sakęs, kad svarstoma izoliacijos laiką trumpinti iki septynių dienų. Ekonomikos ir inovacijų ministrė patikino, kad daugiau kažkokių priemonių kol kas nesvarstoma.

„Kol kas ne. Yra šalių, kur ir penkios dienos izoliacija. Mes irgi keliaujame panašia linkme“, - sakė A. Armonaitė.

 

Dulkys: greitieji antigenų testai yra mažiausiai patikima priemonė

 

Nepaisant to, kad praėjusią savaitę prezidentas Gitanas Nausėda išsakė reikalavimą į galimybių paso kriterijus įtraukti greitąjį antigenų testą, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad sprendimas šiuo klausimu Vyriausybėje dar nėra priimtas. Apskritai, ministras pažymi, kad, jo nuomone, antigeno testai yra mažiausiai patikima pandemijos valdymo priemonė.

„Žiūrime, kad greitieji antigenų testai yra mažiausiai patikima priemonė, kurią mes naudojame. Kaip ir minėjau, prieš atostogas mes išdalinome vaikams tuos greituosius antigenų testus. Gali būti, kad ir ateityje tai darysime, tačiau kai kurios šalys apskritai atsisako bet kokių testų, nes, kaip matote, omikron atžvilgiu reikia keisti tą taktiką“, – pirmadienį Vyriausybėje atsakinėdamas į žurnalistų klausimus sakė A. Dulkys.

ELTA primena, kad G. Nausėda praėjusį antradienį tvirtino neatmetąs idėjos kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl galimybių paso 12–15 metų vaikams, jeigu Vyriausybė neatsižvelgs į jo siūlymą pakeisti šio dokumento išdavimo tvarką.

„Mes kreipsimės į Konstitucinį Teismą, jeigu galimybių paso situacija liks tokia, kokia ji yra dabar“, – „Žinių radijui“ antradienį sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas sako praėjusį pirmadienį darbo susitikime su premjere Ingrida Šimonyte jai pasiūlęs į galimybių paso kriterijus įtraukti ir neigiamą greitąjį antigeno testą.

„Susitikęs su premjere aš pasiūliau štai kokį sprendimą: Vyriausybė savo artimiausiame posėdyje galėtų įtraukti, kaip vieną iš galimybių paso gavimo sąlygų, greitąjį antigeno testą“, – aiškino G. Nausėda.

„Jeigu tai nebus padaryta, kreipsiuosi į Konstitucinį Teismą, kvestionuodamas galimybių paso 12–15 metų vaikams atitikimą Konstitucijai", – pabrėžė jis.

Prezidento vertinimu, šiuo metu prieiga prie galimybių pasui tinkamų PGR tyrimų yra ganėtinai komplikuota, todėl pasikeitusi tvarka, jo nuomone, leistų supaprastinti galimybių paso gavimo tvarką.

Vis tik ministrė pirmininkė I. Šimonytė sakė praėjusį pirmadienį vykusiame darbo susitikime su prezidentu G. Nausėda jokio šalies vadovo ultimatumo dėl galimybių paso vaikams neišgirdusi.
„Esu šiek tiek sutrikusi, kadangi pirmadienį kalbėjome su prezidentu apie galimybių pasą vaikams. Jokių ultimatumų Vyriausybei išsakyta nebuvo“, – praėjusį trečiadienį po Vyriausybės posėdžio vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė prognozuoja, kad testų prieinamumas artimiausiu metu išliks iššūkiu dėl naujų COVID-19 atvejų augimo.

„Akivaizdu, kad greičiausiai tai bus sudėtinga padaryti kurį laiką, kadangi matome, kad atvejų skaičius kyla dėl omikron atmainos“, – mano ministrė pirmininkė, kartu pridurdama, kad prezidento pasiūlymas į galimybių paso kriterijus įtraukti antigenų testą testavimo prieinamumo problemos nesprendžia.

„Tai yra reali praktinė problema. Tiek, kad papildymas antigenų testu tos problemos nesprendžia, nes vis tiek reikės registruotis į mobilųjį punktą“, – aiškino I. Šimonytė.

 

delfi.lt

 

Reklama Ikona, uždaryti