Ministrė A. Bilotaitė darbo vizitu lankysis Klaipėdoje

Ministrė A. Bilotaitė darbo vizitu lankysis Klaipėdoje
AA

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sausio 11 d. darbo vizitu lankysis Klaipėdoje, kur dalyvaus VSAT Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės atkūrimo ir vado pristatymo ceremonijoje. Ministrė A. Bilotaitė kartu su krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku taip pat susitiks su Klaipėdos bendruomene ir dalyvaus diskusijoje „Saugumas, gynyba ir nauja geopolitinė realybė: kaip esame pasirengę?“.

„Nuosekliai toliau stipriname valstybės sienos apsaugą ir mūsų statutines tarnybas. Atkurta Pakrančių apsaugos pasienio rinktinė padės geriau užtikrinti sienos su Rusijos Federacija ir jūros sienos apsaugą, taip pat ir strateginių objektų apsaugą. Būsime geriau pasirengę atremti grėsmes, susijusias su galimomis provokacijomis, hibridinėmis atakomis, neteisėta migracija“, – teigia A. Bilotaitė.

Rinktinė veiks pasienio ruože prie valstybės sienos su Rusijos Federacija ir Latvija, teritorinėje jūroje, jos priekrantėje, jūrų uostuose ir veiklos teritorijoje esančiuose oro uostuose, Kuršių mariose. Tai leis operatyviau valdyti rizikas, padidinti reagavimo greitį į valstybės sienos pažeidimus, užtikrinti efektyvesnį paieškos ir gelbėjimo darbų valdymą nelaimės vietoje. Atkurta rinktinė užtikrins efektyvesnę kovą su kontrabanda bei neteisėta migracija – numatyti migracijos ir kriminalinės žvalgybos padaliniai.

Sausumos sieną su Rusijos Federacija saugos Pagėgių pasienio rinktinė. Ministrės teigimu, toks pajėgų paskirstymas pagal sienos rūšį padės užtikrinti geresnę parengtį, nes sausumos ir jūros sienos apsaugos būdai skirtingi. Taip pat bus užtikrintas operatyvus bendradarbiavimas su Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų padaliniais, kitomis institucijomis, veikiančiomis laivybos ir jūros aplinkos kontrolės srityje.

Vizito metu ministrė taip pat lankysis Klaipėdos priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje, susitiks su Klaipėdos m. meru Arvydu Vaitkumi, dalyvaus civilinės saugos pamokoje Vėtrungės gimnazijoje.

Vidaus reikalų ministerijos atlikto visuomenės nuomonės tyrimo duomenys rodo, kad lyginant su situacija visoje Lietuvoje, klaipėdiečiai yra labiau pasirengę ekstremalioms situacijoms. 57 proc. klaipėdiečių mano, kad žinotų, kaip elgtis ekstremalių situacijų metu (visoje šalyje tokių – 52 proc.), 54 proc. – turi būtiniausių atsargų 72 val., taip pat daugiau klaipėdiečių, lyginant su visos šalies gyventojais, žino kur yra artimiausia priedanga (37 proc. palyginti su 31 proc. visoje šalyje) ir yra pasirengę veiksmų planą, kaip elgtųsi nelaimės atveju (27 proc. palyginti su 17 proc. visoje šalyje).