Migrantai Vidurio Lietuvoje ir pajūryje nebus apgyvendinti

Migrantai Vidurio Lietuvoje ir pajūryje nebus apgyvendinti
AA

Lietuva susiduria su skirtingų kultūrų, tikėjimo, vertybinių nuostatų žmonių antplūdžiu. Priklausomai nuo požiūrio, vieni tai vadina hibridiniu karu, kiti linkę traktuoti šį procesą kaip nekaltų, apgautų asmenų veik savaiminį atsiradimą Lietuvoje.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas, vertindamas pastarosiomis dienomis skleidžiamą informaciją dėl imigrantų apgyvendinimo Kretingos rajono savivaldybėje, teigia, kad Kretingos rajono gyventojai neturėtų nerimauti, nes Vidaus reikalų ministerija nesvarsto galimybės migrantus įkurdinti Vidurio Lietuvoje ar pajūryje. Dėl patogesnės logistikos, lengvesnio saugumo užtikrinimo ieškoma vietų stovykloms įkurti arčiau Baltarusijos pasienio, kurios būtų nutolusios nuo gyvenviečių ir jų egzistavimas nekeltų baimių.

Svarstydamas migrantų antplūdžio problemą, administracijos vadovas E. Viskontas akcentavo, jog, sprendžiant migrantų krizę, akivaizdu, kad valstybei reikės priimti migrantus kaip neišvengiamą realybę, kuri truks tol, kol valstybė neras veiksmingų būdų juos grąžinti į kilmės šalis, ir išmokti gyventi šios realybės sąlygomis. 

"Dėl kilusios migrantų krizės negali būti kaltinama nei Lietuvos valstybė, nei jokia jos valdžia, nes Lietuva paprasčiausiai neturėjo jokios kitos alternatyvos remti Baltarusijos pilietinę visuomenę nepripažįstant suklastotų šios šalies prezidento rinkimų ir siekiant jos demokratizavimo.

Krizių sprendimo nepalengvina iš išorės chaotiškais ir stichiškais atrodantys veiksmai, kaip dezinformacijos platinimas bei politinės lyderystės stoka, o įtampos valstybės viduje gali kelti grėsmes visuomenės rimčiai ar net konstitucinei santvarkai.

Savivaldybės administracija atsakingai vertina esamą situaciją, gyventojų ir bendruomenių saugumą ir apie esamų apgyvendinimo galimybių nebuvimą jau anksčiau informavo atsakingas už situacijos valdymą institucijas", - rašoma Kretingos savivaldybės pranešime.