Lietuvos kariuomenė: šalies pasienyje pakeltas kariuomenės padalinių budrumo lygis

Lietuvos kariuomenė: šalies pasienyje pakeltas kariuomenės padalinių budrumo lygis
AA

Lapkričio 8 d. reaguojant į situaciją šalies pasienyje pakeltas Vidaus reikalų ministerijos institucijoms pasirengusių padėti Lietuvos kariuomenės padalinių budrumo lygis – sutrumpintas reakcijos laikas, per kurį papildomos karių pajėgos (be tų, kurios jau ir taip remia VRM padalinius) atvyktų į pagalbą Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Dalis karių taip pat perkelta į kitas dislokacijos vietas, iš kurių greičiau galėtų pasiekti galimas neteisėtų sienos kirtimų vietas.

“Ši situacija nėra karinė invazija ar tiesioginė grėsmė šalies teritoriniam vientisumui, tačiau tai – organizuotai į mūsų valstybę nukreipta nelegali migracija, su kuria tvarkosi Vidaus reikalų ministerijos institucijos, o Lietuvos kariuomenė atlieka vieną iš savo funkcijų taikos metu ir remia VRM padalinius savo pajėgumais” – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Iš viso lapkričio 8 d. duomenimis Vidaus reikalų ministerijos institucijoms suvaldyti migrantų krizę padeda apie 1200 karių. Kariai sustiprina VRM pajėgumus sustiprinant pasienio ruožų apsaugą, įrengiant pjaunančios vielos tvorą,  sustiprinant apgyvendinimo vietų (objektų) apsaugą, teikiant pagalbą migracijos departamento mobilioms grupėms, konsultuojant logistiniais klausimais.

Kariai paramą suvaldant nelegalių migrantų krizę VRM institucijoms teikia nuo birželio 11 dienos.