Lietuva už 3,5 mln. eurų perka naujų „gieškių“ šauliams

Lietuva už 3,5 mln. eurų perka naujų „gieškių“ šauliams
AA

Vykdant Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) modernizaciją ir stiprinant jų karinius pajėgumus, Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos perka šauliams naujų automatinių šautuvų G-36.

 Šio pirkinio vertė – apie 3,5 mln. eurų.

 

Automatinis šautuvas G-36 gamina Vokietijos įmonė „Heckler & Koch GmbH“. Šis ginklas yra vienas iš moderniausių šiuo metu naudojamų automatinių šautuvų, lengvas, patikimas ir ergonomiškas. Šiuo metu tai yra ir pagrindinis Lietuvos kariuomenės šaulių ginklas. Jis taip pat naudojamas Vokietijos, Ispanijos, JAV ir kitų šalių ginkluotosiose pajėgose.

Lietuvos šaulių sąjunga turi numatytą aiškų vaidmenį ginkluotoje valstybės gynyboje. Koviniai šaulių būriai taikos metu yra priskirti Lietuvos kariuomenės daliniams, su kuriais palaikoma sąveika rengiantis ginkluotai valstybės gynybai, dalyvaujama bendrose pratybose. Taip pat formuojami komendantiniai LŠS ginkluoto pasipriešinimo vienetai, kurie, vadovaujantis regioniniu principu, yra įtraukiami į mobilizacines pratybas „Perkūno bastionas“.

 

Augant LŠS vaidmeniui valstybės gynyboje, tinkamas šaulių aprūpinimas yra vienas iš prioritetų: pastaraisiais metais buvo įvykdyti automatinių šautuvų, šovinių, termovizorių, bepiločių orlaivių, šarvinių liemenių, šalmų, kuprinių, ekipuotės ir lauko uniformų įsigijimai. Karinio šaulių rengimo tęstinumui numatyta 5 mln. eurų. Taip bus užtikrintas geresnis kovinių šaulių būrių ir komendantinių LŠS ginkluoto pasipriešinimo vienetų aprūpinimas.

Lietuvos šaulių sąjunga vienija daugiau kaip 14 tūkst. patriotiškai nusiteikusių Lietuvos Respublikos piliečių. Siekiant, kad LŠS stiprėtų kaip gynybinės galios ramstis, skiriamas didesnis finansavimas organizacijai. Nuo 2020 m. LŠS skirtas finansavimas išaugo daugiau nei 6 kartus (nuo 2020 m. skirtų 2,04 mln. Eur iki 13,6 mln. Eur 2024 m.).

Kovo 13 d., Vyriausybės pasitarime pritarta LŠS veiklos strategijos projektui. Nuo 2024 m. iki 2035 m. laikotarpį apimanti strategija apibrėžia tris esmines LŠS veiklos kryptis: sąjungos stiprinimą ir plėtrą, LŠS indėlį stiprinant valstybės gynybą, krizių valdymą bei civilinę saugą ir visuomenės atsparumo ir valios priešintis didinimą.