Iki Konstitucijos pataisos, kuri įteisins tiesioginius merų rinkimus, – vienas balsavimas

Iki Konstitucijos pataisos, kuri įteisins tiesioginius merų rinkimus, – vienas balsavimas
AA

Seimas po pirmojo priėmimo pritarė Konstitucijos pataisoms, kuriomis siekiama sudaryti konstitucinį pagrindą tiesioginiams savivaldybių merų rinkimams.

Už pagrindinio šalies dokumento pakeitimus vieningai balsavo 130 Seimo narių. Po šio sprendimo Seimas dar turės atlikti antrojo priėmimo procedūrą ir balsuoti dar kartą.

Konstitucijoje naujomis pataisomis siūloma nustatyti, kad savivaldos teisė įgyvendinama ne tik per savivaldybių tarybas, bet ir per savivaldybių merus.

Pagrindiniame šalies dokumente būtų įtvirtinta, kad savivaldybių merais – Lietuvos Respublikos piliečius, pagal įstatymą ketveriems metams renka šalies piliečiai ir kiti nuolatiniai administracinio vieneto gyventojai.

„Tiesioginiai merų rinkimai turi didžiulį Lietuvos gyventojų palaikymą. „Vilmorus“ apklausa, vykdyta 2021 m. balandžio mėn., atskleidė, kad daugiau kaip 80 proc. Lietuvos gyventojų manymu meras turi būti renkamas tiesiogiai. Taip pat pažymėtina, kad nuo 2015 m. tiesioginiai savivaldybių merų rinkimai pasiteisino ir praktikoje. Dalyvavimas rinkėjų savivaldos rinkimuose, tai yra jų aktyvumas vis didėjo. Todėl tikslinga tiesioginius merų rinkimus išlaikyti ir atitinkamai pakeisti Konstituciją“, − anksčiau yra kalbėjusi Seimo Pirmininkė V. Čmilytės-Nielsen. Pasak jos, kadangi Konstitucijos pakeitimas reikalauja atlikti sudėtingas ir pakankamai laikui imlias procedūras, yra siūloma atlikti minimalius tiesioginiams merų rinkimams įteisinti reikalingus Konstitucijos pakeitimus.

Projektas buvo parengtas įvertinus 2021 m. balandžio 19 d. Konstitucinio Teismo nutarimą, kuriuo jis pripažino, kad Vietos savivaldos ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų svarbiausiosios nuostatos, susijusios su savivaldybių merų rinkimais ir įgaliojimais, prieštarauja Konstitucijos 119 straipsniui, įtvirtinančiam konstitucinius vietos savivaldos pagrindus. Šis Konstitucinio Teismo nutarimas oficialiai bus paskelbtas ir įsigalios 2023 m. gegužės 3 d.