Grybauskaitė: ekonominė krizė neišvengiama

Grybauskaitė: ekonominė krizė neišvengiama
AA

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė perspėja valdžią dėl laukiančių geopolitinių ekonominių iššūkių.

Buvusi šalies vadovė išsamiai nevertino prezidento Gitano Nausėdos metinio pranešimo, tik pasakė, kad ji, kaip ir turi būti, atspindėjo užsienio ir vidaus aktualijas.

„Tai, manau ir buvo padaryta. O kalbos niuansus nagrinėsite Jūs, tai jums ir sėkmės linkiu“, - teigė D. Grybauskaitė.

Tačiau kadenciją baigusi prezidentė politikų pasisakymuose apskritai pasigedo dėmesio geopolitinei ekonominei situacijai.

„Gal tik vieną pastabą norėčiau pasakyti ne tiek kalbai, kiek apskritai besiklostančiai geopolitinei situacijai pasaulyje ir Lietuvoje, ko negirdžiu nei kalboje, nei Vyriausybės kalbose arba politikų planuose, kad būtina atsižvelgti į geopolitinės ekonominės situacijos blogėjimą. Yra didelė tikimybė, kad nuo teorijų apie stagfliaciją globali ekonomika pereina į recesiją. Tai galime matyti jau šį rudenį ir žiemą. O tai reiškia, kad Lietuvoje ekonominė krizė taip pat atsibels praėjus dviem - trims mėnesiams.

Kodėl tai sakau? Todėl, kad visi planai apie papildomas lėšas, antiinfliacinius paketus jau turi atsižvelgti į geopolitinės ekonomikos lėtėjimą ir ta , kad tokių lėšų dėl ekonomikos susitraukimo gali nebūti“, - sakė D. Grybauskaitė.

Buvusi šalies vadovė sakė kol kas girdinti tik kalbas, kurios buvo taikos, augimo ir klestėjimo laikotarpiu.

„Deja šitas laikotarpis baigiasi. Vienkartinės išmokos, vienkartiniai įliejimai į ekonomiką lėšų tik skatins ir didins infliaciją. Tokia didelė infliacija kartu su ekonomikos sulėtėjimu yra absoliučiai neišvengiama ekonominė krizė“, - sakė D. Grybauskaitė.

Pasak kadenciją baigusios prezidentės, šitą reikia tiesiog visiems turėti galvoje ir „neturėti iliuzijų, nežadėti, ko negalime realizuoti, ir pradėti gyventi realybėje“.

„To aš kol kas negirdžiu“, - sakė D. Grybauskaitė.

Politikus ragino elgtis atsakingai

Buvusi šalies vadovė teigė nenorinti kalbėti apie konkrečius reikalavimus ir paketus.

„Daug ką galima ir bus galima daryti. Bet atsižvelgti į realijas jau privalome. Nes būtent nepamatuotas, grynai populistinis ekonomikos skatinimas pandemijos metu (kalbu apie visą pasaulį – tiesiog buvo mada mėtyti lengvus, taip vadinamus sraigtasparnio pinigus, vienkartines išmokas), dabar sutariama, kad tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių, sukėlusių tokią didžiulę pasaulinę infliaciją“, - teigė D. Grybauskaitė.

Pasak jos, šiuo metu iš inercijos daroma ir siūloma tas pats.

„Politinis elitas iki šiol neatsižvelgia, kad šitas laikotarpis baigiasi. Kad lengvi pinigai sukelia hiperinfliaciją, ir, kad tai reikia stabdyti. Kol kas aš negirdžiu mūsų politikų kalbose, kad jie supranta, į kur smunka viso pasaulio geoekonomika ir paskui – ir mūsų ekonomika. Po pusmečio tokių galimybių ir lėšų nebus, o mes vis žadame“, - pastebėjo D. Grybauskaitė.

Ji perspėjo politikus, kad reikia baigti žadėti ir atsižvelgti į realybę, ir elgtis atsakingai.

„Negalima daugiau užsukinėti infliacijos, o tai yra visų atsakomybė – nuo Seimo ir Vyriausybės iki prezidento“, - sakė D. Grybauskaitė.

Siūlo neužsimiršti, kur esame

Buvusios šalies vertinimu, dabar fiskalinė politika turėtų krypti į labai tikslinę pagalbą pagal socialinę pragyvenimo kartelę.

„Tai yra tos priemonės, kurios tikrai neskatintų horizontalios infliacijos. Šitą reikia labai preciziškai ir labai rimtai daryti. Tai nėra lengva. Tai gali sukelti ir diskusijas, ir net konstitucines diskusijas, kad ne visiems vienodai. Tą jau matėme ir per aną krizę. Tai nėra lengva daryti. Bet reikia pradėti tai turėti galvoje, ir pradėti dirbti.

Kol kas aš girdžiu taikos, gerovės ir dalybų entuziazmą. Tai lėšų nebėra. Visas pasaulis, kartu su Lietuva, mes einame recesijos link. Šitą visi turime turėti galvoje“, - kartojo D. Grybauskaitė.

Ji taip pat siūlė nepamiršti, kad mūsų ekonomika ir mūsų šalis yra šalia karo.

„Iš dviejų pusių – Kaliningradas ir Baltarusija. Esame agresyvios kaimynės apsupty, kuri grasina mums kiekvieną dieną. Aš vėl negirdžiu, kad tai būtų mūsų atsakingose kalbose ir mūsų atsakinguose veiksmuose.

Gyvename kaip kažkokiame burbule: gražu, šviesu, saulė. Aš jokiu būdu nekviečiu būti pesimistais ar liūdėti, bet turime adekvačiai reaguoti į ateinančią situaciją. O ne po to, kai ji ateis, sakyti: „vai, vai, vai, kalti, pradžiopsojome“. Tai tiesiog baikime žadėti, bukime realistais, ir pradėkime atsakingai dirbti – visi“, - sakė D. Grybauskaitė.

delfi