Europos Komisija pranešė siūlanti visiškai drausti rusiškos naftos importą

Europos Komisija pranešė siūlanti visiškai drausti rusiškos naftos importą
AA

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pranešė siūlanti šeštąjį sankcijų paketą Rusijai, kuriame iki metų pabaigos numatytas visiškas rusiškos naftos importo draudimas.

„Siūlome uždrausti rusišką naftą. Tai bus visiškas draudimas importuoti rusišką naftą – tiek jūros keliais, tiek vamzdynais, tiek žaliavinę, tiek perdirbtą“, - kalbėdama Europos Parlamente teigė U. Von der Leyen.

EK pirmininkė teigė suprantanti, kad tai padaryti nebus lengva ir tikisi, kad pereinamasis laikotarpis leis užtikrinti mažesnius Europos šalių nuostolius.

Vengrijai ir Slovakijai, labiausiai nuo rusiškos naftos priklausančioms šalims, bus padaryta išimtis, leidžiant rusiškos naftos atsisakyti palaipsniui iki 2023-iųjų metų.

Taip pat pranešta apie siūlymą atjungti didžiausią Rusijos banką „Sberbank“ nuo tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT. Tokia sankcija bus pritaikyta ir dar dviems Rusijos bankams. 

 

„Mes taikomės į bankus, kurie yra sistemiškai svarbūs Rusijos finansų sistemai ir Putino gebėjimui vykdyti destrukciją. Tai sustiprins visišką Rusijos finansų sektoriaus izoliaciją nuo pasaulinės sistemos“, -  teigė U. Von der Leyen.

Taip pat pranešta apie planus uždrausti dar trijų Rusijos transliuotojų veiklą Europos Sąjungos teritorijoje. Šiuo metu draugimai galioja kanalams „Sputnik“ ir „Russia Today“ kanalams.

Europos Komisijos siūlomą sankcijų paketą dar turės patvirtinti šalys narės.

Sprendimas turėtų būti priimtas jau artimiausiomis dienomis.