Armonaitė siūlo ekspertams apsvarstyti dar vieną atlaisvinimą

Armonaitė siūlo ekspertams apsvarstyti dar vieną atlaisvinimą
AA

Už galimybių paso pilną naikinimą iškart pasisakanti ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė turi dar vieną siūlymą. Ji Delfi sakė, kad ekspertai galėtų pasvarstyti galimybę iki 5 dienų trumpinti saviizoliaciją žmonėms, sergantiems besimptome ligos forma.

„Siūlome epidemiologams pasakyti, kiek trumpinti, bet šiaip JAV yra penkios dienos, kviečiame pagalvoti apie penkias“, – pirmadienį Delfi sakė šiuo metu Prancūzijoje viešinti ministrė.

Šiuo metu žmonės, sergantys koronavirusu su simptomais, turi izoliuotis dešimt dienų, jei be simptomų – saviizoliacija privaloma 7 dienas. Turėję rizikingą sąlytį darbe žmonės izoliuotis neturi, tačiau jei rizikingas sąlytis su sergančiuoju namuose, reikalinga 7 dienų saviizoliacija (skaičiuojama nuo teigiamo PGR tyrimo atlikimo dienos).

Pirmadienio pavakarę apie tai, kokiomis sąlygomis naikinti galimybių pasą diskutuos Vyriausybės nepriklausomų ekspertų taryba.

„Nepriklausomų ekspertų tarybos posėdyje šiandien bus aptartas galimybių paso efektas pandemijos valdymui, jo taikymo perspektyvos bei tolesnės pandemijos valdymo priemonės“, – BNS informavo premjerės atstovė Rasa Jakilaitienė.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad dėl galimybių paso atsisakymo bus nuspręsta trečiadienį.

 

Armonaitė siūlo galimybių paso atsisakyti iškart

Ministrė A. Armonaitė sekmadienio vakarą paviešino savo siūlymus dėl galimybių paso atsisakymo.

Pirmiausiai ji pabrėžė, kad atsisakymas neturi reikšti ir atvesti į papildomą veiklų ribojimą: darbo laiko, renginių ar karantino bet kokia apimtimi.

„Galimybių paso atsisakymas neturi reikšti papildomos ar kitokios naštos prekybininkams, maitinimo įstaigoms, kitiems paslaugų teikėjams, šiuo metu tikrinantiems galimybių pasą. Tai reiškia, kad jeigu atsisakome galimybių paso – nebenustatinėkime kvadratūros ribojimų, neįvedinėkime papildomų kitokių patikrinimų prie įėjimų“, – pabrėžė ministrė.

Jos teigimu, galimybių paso reikia atsisakyti iškart, o ne etapais, sektoriais ar po žingsnį.

„Ir taip, tai reiškia daugiau atsakomybės patiems žmonėms“, – pabrėžė ji.,

A. Armonaitės įsitikinimu, laikas peržiūrėti ir atvykimo į Lietuvą sąlygas – turime lanksčiau nustatyti saugias sąlygas asmenims atvykti, be painių išimčių ir biurokratinių procedūrų.

 

J. Sejonienė: turi pasisakyti ekspertai

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė, konservatorė Jurgita Sejonienė Delfi pirmadienį sakė, jog galimybių pasas, kaip priemonė, kai atrodo tinkama.

„Ar dabar jos iš karto reikia atsisakyti – man atrodo, pirmiausiai mokslininkai turėtų išsakyti savo nuomones kiek ji šiuo metu efektyvi. Statistikos departamentas turėtų pasakyti, ar vakcinacijos skatinimas dėl galimybių paso vis dar vyksta ir remiantis tuo, matyt, reikėtų priimti sprendimą“, – kalbėjo Seimo narė.

Tačiau ji kartu sakė, kad jei galimybių paso greitu metu bus atsisakyta, tai nebus skubotas žingsnis.

„Priemonė veikia be kelių mėnesių beveik metus, manau, kad efektą ji davė. Aš už pačią priemonę tikrai pasisakiau, ir maniau, kad ji buvo efektyvi ir veiksminga. Ar šiuo metu ji veiksminga, tai reikėtų žiūrėti, jei ne, galima ir atšaukti jį“, – kalbėjo parlamentarė.

Tačiau kasdien pranešama po keliolika mirčių nuo koronaviruso – tą yra akcentavusi ir premjerė Ingrida Šimonytė, kuomet valdantieji nebuvo viešai paskelbę apie planus atsisakyti galimybių paso.

J. Sejonienės teigimu, omikron atmaina diktuoja savo sąlygas: nors susirgimų labai daug, tačiau sunkios ligos eigos atvejų, kai žmogų reikia guldyti į ligoninę, yra nedaug, neauga ir mirčių.

Parlamentarė atkreipė dėmesį, kad panaši padėtis ir užsienio šalyse, pavyzdžiui, Danijoje, Jungtinėje Karalystėje.

 

delfi.lt

Reklama Ikona, uždaryti