2024-ieji Klaipėdoje – Švyturių metai

2024-ieji Klaipėdoje – Švyturių metai
AA

Uostamiesčio savivaldybės taryba šiandien nusprendė paskelbti 2024 metus Švyturių metais Klaipėdoje.

Impulsas sumanymui 2024-uosius uostamiestyje paskelbti Švyturių metais – faktas, kad kitąmet bus minimos 140-osios Baltojo švyturio įžiebimo Šiauriniame mole metinės. Baltasis švyturys stovėjo Šiaurinio molo gale.

Švyturių metams Klaipėdoje paminėti ruošiama speciali renginių programa, kurioje – savivaldybės biudžetinių ir viešųjų kultūros bei švietimo įstaigų, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos įgyvendinamos iniciatyvos bei kultūros ir meno projektų dalinio finansavimo konkursą laimėję projektai. Tikimasi, kad Švyturių metų Klaipėdoje renginiai prisidės prie miesto turistinio patrauklumo didinimo ir taps puikia inspiracija aktualizuoti švyturius – uostams itin reikšmingus infrastruktūros objektus, papasakoti jų istoriją.

„Baltasis švyturys įkūnija senąją Klaipėdą ir yra mūsų pagarbos istorinei atminčiai ženklas. Švyturių metų Klaipėdoje renginiai, tikiu, suteiks dar daugiau progų visiems susiburti ir pasidžiaugti jūrinę kultūrą puoselėjančia Klaipėda“, – yra sakęs Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus. 

Sprendimo projektui dėl 2024 m. paskelbimo Švyturių metais šiandien pritarė ir Neringos savivaldybės taryba, mat pirmasis lietuviškame pajūryje švyturys 1874 m. spalį nušvito būtent Nidoje ir tik po dešimties metų buvo įžiebtas jaunesnysis jo brolis uostamiestyje. Šios sukaktys ir paskatino Klaipėdos ir Neringos savivaldybes 2024-usius skelbti Švyturių metais. Švyturių metų iniciatyvos autorius – žurnalistas, visuomenininkas Denisas Nikitenka, sukaupęs įspūdingą kolekciją – daugiau nei šimtą skirtingais tiražais prieškariu išleistų atvirukų su Baltuoju švyturiu.