Vasario 9-ąją minimos tarptautinės picos dienos proga restoranų tinklas „Čili Pizza“ suskaičiavo, kiek picų šalies gyventojai suvalgo ir kokios picos kuriuose šalies miestuose karaliauja.
Restoranų tinklo duomenimis, kasmet gyventojai suvalgo 1-1,1 mln. picų. Skaičiuojama, kad lietuvių apetitas vis auga, mat pastaraisiais metais picų užsakoma 6-7 proc. daugiau.
COVID-19 pandemijos metu lietuviai taip pat nenustojo valgyti picų: 2020 metais picos sudarė 48,4 proc. viso „Čili Pizza“ klientų į namus užsakomo maisto, o 2021 m. – 40,9 proc.
Pasak jos, populiariausi picų mėnesiai, kuomet jų užsakoma daugiausiai, yra liepa ir rugpjūtis, o populiariausios dienos – penktadienis ir šeštadienis.
„Čili Pizza“ tinklų valdančios bendrovės „Čili Holdings“ valdybos narė Goda Karosaitė teigia, kad Vilniuje pirmą vietą užima „Mafijos“ pica su malta jautiena, gvinėjiniais pipirais, svogūnais, aštriais žaliaisiais ankštpipiriais ir aitriosiomis paprikomis. Antroje – „Margarita“ su mocarela, trečioje – „Vezuvijaus“ su virtu kiaulienos kumpiu ir mocarela.
Tuo tarpu kauniečių mėgstamiausia pica yra „Kaprio“ su virtu kiaulienos kumpiu, pievagrybiais ir konservuotais agurkėliais. Antra mėgstamiausių kauniečių picų sąraše yra „Vezuvijaus“, trečia – „Kaimiška“ su karštai rūkyta šonine, svogūnais ir konservuotais agurkais.
Klaipėdiečių skonis sutampa su vilniečių, čia „bestseleris“ taip pat yra „Mafijos“ pica, antroje vietoje – „Studentų“ pica su virtu kiaulienos kumpiu, pieniškomis dešrelėmis ir mocarela. Trečioje – „Kaimiška“ pica.
„Pagal mūsų turimus duomenis matyti, kad Vilnius ir Klaipėda išsiskiria aštresnių picų mėgėjais, o Kauno gyventojai renkasi kiek švelnesnio skonio picas. Iš esmės visos šios išvardintos picos yra mūsų restoranų klasika. Pavyzdžiui, 11 picų rūšių, kurias pristatėme dar veiklos pradžioje 1997-aisiais, vis dar itin dažnai valgomos. Tai „Margarita“, „Studentų“, „Kaimiška“, „Keturių metų laikų“, „Kaprio“, „Čili“, „Mafijos“, „Perlenkta“, „Perlenkta ypatingoji“, „Vezuvijaus“ ir „Havajų“. Tarp mažiau populiarių gyventojų picų yra ypač aštrios ir su tunu“, – vardija G. Karosaitė.
Tarptautinė picų diena pasaulyje minima jau tris dešimtmečius nuo tada, kai 1987 m. vasario 9 d. Floridoje (JAV) buvo iškepta didžiausia pasaulyje pica, patekusi į Gineso rekordų knygą.