Tik šį savaitgalį, lapkričio 8 -10 dienomis, net 23 Klaipėdos restoranai ir kavinės gamins išskirtinius patiekalus ir desertus. Visa tai - laukiamiausios uostamiesčio rudens šventės „Šv. Martynas. Ir jo žąsys“ dalis.
Tik kartą metuose gaminamų patiekalų įvairovė, klaipėdiečius ir miesto svečius pakvies leistis į tikrą gastronomijos kelionę.
„Pasinaudokite proga! Šie žąsienos patiekalai bus gaminami tik Martyno šventės metu. Vedami tobulo skonio nusikelkite į Mažąją Lietuvą, kur senieji lietuvninkai prie bendro stalo taip kasmet švęsdavo gyvenimą.
Sena legenda pasakoja, kad net pats Martynas, lapkričio 11-ąją valgydavo žąsį. Mūsų krašte, savo reikšmingumu ši šventė prilygdavo Šv. Kalėdoms! Nepraleiskite unikalios patirties", - į šventę kvietė Klaipėdos turizmo informacijos centro direktorė Romena Savickienė.
Daugiametę patirtį sukaupę Klaipėdos šefai kasmet laukia Martyno šventės. Tai puiki proga pademonstruoti savo meistriškumą, pasiūlyti unikalių derinių ar išskirtinai sugrįžti prie tradicija tapusių, pasiilgtų Martyniškų žąsienos patiekalų.
Spalvingumu ir įvairove garsėjančioje Klaipėdos šventėje sau patinkantį patiekalą ras net ir patys išrankiausi maisto gurmanai. Tris dienas (arba iki paskutinės porcijos) besitęsiančioje patiekalų fiestoje garuos karštas žąsienos sultinys, gomurį pamalonins švelnus žąsienos paštetas, bus gausu keptos ar troškintos žąsies, tradicinių bei modernių žąsienos patiekalų. Ir žinoma, neužmirštamą skonių kelionę užbaigs specialūs desertai.
Martyno šventė į Klaipėdą sugrįžta jau ketvirtąjį kartą. Šiemet ji dar didesnė, kavinių ir restoranų sąrašas pasipildęs naujais patiekalais ir skoniais, todėl tai bus unikali galimybė paragauti tai, ką uostamiesčio maisto profesionalai gamina tik kartą metuose.
Ši šventė - unikali savo konsepcija, ji neįrėmina ir kviečia susikurti sau šventę individualiai pasirenkant, kurias veiklas ir pramogas išbandyti.
Apie visas pramogas ir detalią šventės programą jau rašėme čia.
O keptos žąsienos patiekalus ar desertus ragaukite:
Storas katinas
Karštas prieskoninis Grogas.
Žąsienos popuri su traškiu kuskuso ir avinžirnių garnyru, burokėlių tyre.
Kepta kriaušė su traškiame šokolado ir riešutų patale.
Restoranas "Meridianas"
Žąsienos terinas su krevetėmis, svarainių padažu ir skrudinta duonyte.
Kepta žąsies krūtinėlė su morkų piure, bulgur kruopomis ir vyšnių padažu.
Corner Gastrobaras
Kreminė moliūgų ir obuolių sriuba su degintos žąsienos kapotiniu bei kariu.
Žąsies krūtinėlė su moliūgų ir šafrano risotto bei karamelizuotais rojaus obuoliukais.
Senoji Hansa Klaipėda
Žąsies sultinys su virtiniais.
Žąsienos troškinys su šakninėmis daržovėmis.
Įdaryti žąsienos kotletai su miško gėrybėmis.
Štrudelis su obuoliais.
Baltasis žirgas
Kreminė moliūgų ir obuolių sriuba su degintos žąsienos kapotiniu bei kariu.
Žąsies krūtinėlė su moliūgų ir šafrano risotto bei karamelizuotais rojaus obuoliukais.
Kurpiai
Gurmaniškas žąsų kepenėlių paštetas.
Garažas
Žąsiena su batatų piure ir vyno padažu.
Gaisrinė
Žąsienos sultinys su žąsies kepenėlių Parfait ir keptų miško grybų brušeta.
Keptas confit žąsienos terinas su lęšiais ir žąsies taukuose keptomis rudens. daržovėmis bei obuolių sultyse troškintais mėlynaisiais kopūstais.
MUDU
Žąsienos paštetas su ožkų sūriu.
Žąsienos confit su burokėliais ir greifrutais.
Žąsienos krūtinėlė su pastarnokais ir kokosu.
Miražai
Sočios rudeniškos žąsienos salotos su citrusiniais vaisiais ir uogomis gardintos garstyčių ir medaus padažu.
GRASSO
Arančini su žąsienos ragu įdaru.
Žąsies filė - bulvių-batatų gratinas - rojaus obuoliukai - šaltalankių glazūra - karamelizuotos šakninės daržovės.
Žąsies confit - topinambų tyrė - kale kopūsto traškučiai - marinuotas pankolis - moliūgų confit - žasies sultinio joux.
Ateik Ateik upė
Šv. Martyno moliūginiai keksiukai ir karštas nealkoholinis vynas.
Mosso Bistro
Žąsienos sriuba su šakninėmis daržovėmis ir marinuotu kiaušiniu.
Žąsies kulšelės Confit Kreminė bulvių piurė, Kale kopūstas, svogūnai, Briuselio kopūstėliai, svogūnų laiškai, Madeiros vyno sultinio puta.
VinVino
Žąsiena su grill daržovėmis ir vyno padažu.
Žemaitėjė - draugų restorans
Žąsies confit
Žąsienos sriuba
* Užsakantiems pagrindinį patiekalą, šefo komplimentas - restorano gamintas žąsienos paštetas
ETNO DVARAS
Bulvių plokštainis su žąsies šlaunelių mėsa, pagardintas sviesto – grietinės padažu
Restoranas Marilyn M
Žąsienos slėgtainis su obuoliais.
Žąsienos sultinys su makaronais ir daržovėmis.
Kepta žąsies filė su raudonųjų vynuogių padažu.
Kepta žąsies šlaunelė su mėlynių padažu.
Agnostikas
Žąsienos sriuba.
Žąsienos šlaunis.
Troškintą žąsiena
Martyno meduolis.
Nesė "Easy Lounge"
Žąsų kepenėlių paštetas su Madeiros drebučiais, voveraičių ir šoninės trupiniais, marinuotais mėlynais svogūnais ir skrudinta duonele.
Burgeris su plėšyta žąsiena, baltuoju "Cheader" sūriu, keptais burokėliais, žaliųjų obuolių tyre ir naminėmis keptomis mėlynomis bulvytėmis.
Jing Bin Lou
Girtos žąsys - aluje kepta ir šildančiai aštri žąsiena su kiniškais grybais ir svogūnais.
Friedricho smuklė
Žąsienos sultinys ir pyragėlis su žąsiena ir daržovėmis.
Ant žąsies taukų kepti bulviniai blynai.
Žąsies krūtinėlė, patiekiama su kaimiškomis bulvytėmis, keptomis daržovėmis ir slyvų pagardu.
Martyno desertas
Dirty Hands
Slaptas patiekalas su žąsiena.